Marek Fichtner, šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace Červený Jelen, muž s životním příběhem hodným amerického snu, servíruje 80 receptů inspirovaných lesem, vodami, zahradou a dvorkem. Jeho cesta vedla z malé vesnice až na paluby zaoceánských parníků a do královských paláců. A propsala se i do jeho první Kuchařky kořeněné životem.

„Mám stovky receptů, ale do kuchařky jsem vybral 80 – těch opravdu vyzkoušených a tisíckrát odvařených v Červeném Jelenov. Snažil jsem se, aby recepty každý domácí kuchtík jednoduše pochopil a aby byly suroviny běžně dostupné. Všechny recepty jsou funkční a jednoduché a určitě není třeba se jich bát,“ říká Marek Fichtner.
Vídeňský Tafelspitz, plněný hrnkový knedlík, smažené sýrové knedlíčky, burgr z červené řepy s kozím sýrem, slávky na bílém víně, treska v pivním těstíčku, rozložená bramboračka, borůvkové kremrole… Kuchařka kořeněná životem je plná receptů světové i české kuchyně a také praktických rad a tipů pro pohodové vaření.
Srozumitelně formulované a přehledně uspořádané recepty provázejí nejen lákavé fotografie hotových pokrmů, ale také osobní poznámky a postřehy Marka Fichtnera. Tak třeba u receptu na smetanovou koprovku s pošírovaným vejcem nás Marek ujistí, že tohle opravdu není ta neblaze proslulá koprovka ze školní jídelny, kterou on sám v dětství moc nemusel. Zkrátka nečekejte jenom jídlo, ochutnáte i pořádnou porci radosti a dobrodružství na talíři.
„Můj oblíbený recept je krémová česnečka s bramborovou kroketou. A musím říct, že čím dál tím víc mám rád nemasové pokrmy. Proto je také sekce, která se jmenuje ZAHRÁDKA, v mé kuchařce relativně obsáhlá. Sám jsem z těch lidí, kteří nemusí maso každý den. Výběr bezmasých jídel bývá v mnoha podnicích často limitovaný na smažený sýr nebo květák a tak mám pokaždé radost, když vidím, že se nabídka někde rozšiřuje,“ podotýká Marek Fichtner.
Připravila: Martina Vydrová

