Zdraví

Posilte své tělo pomocí omega mastných kyselin: kde všude je najdete

Podzim je tady a s nižšími teplotami je třeba více dbát i o naši obranyschopnost. Naše tělo je v sychravých dnech náchylnější k nemocem, a právě proto je vhodný čas dodat mu látky, které podpoří zdraví.

Jednou z těchto látek jsou i mastné kyseliny. Některé z nich jsou pro člověka esenciální, tělo si je neumí samo vyrobit a přijímáme je především z potravy. Kromě mořských ryb existuje i celá řada jiných potravin, které nám s dostatečným příjmem těchto kvalitních tuků pomohou. 

Velkou roli by nejen na podzim měla hrát pestrost našeho jídelníčku. Strava je tím hlavním, co ovlivňuje naše celkové zdraví a vitalitu. Zkuste se tedy zaměřit na rozumný a rozmanitý výběr kvalitních potravin. 

Přehled základních esenciálních i neesenciálních mastných kyselin a pár tipů, kde je najít: 

Omega 3

Jsou pro člověka velmi důležité a považujeme je za esenciální. Mají pozitivní vliv na zrak, na činnost mozku a přispívají k normální funkci srdce. Jejich nejvýznamnějším zdrojem jsou samozřejmě ryby, především ty tučné, pocházející z chladných vod, jako je losos, sardinky nebo makrela. Najdeme je ale i ve vejcích, které mají i mnoho jiných vitamínů a minerálů, ale třeba i ve vlašských ořeších nebo v semíncích chia. 

Omega 6

Stejně jako omega 3 jsou pro naše tělo nezbytné, hrají velkou roli při správném fungování mozku a podporují normální růst a vývoj. Jejich primárním zdrojem jsou rostlinné oleje – olivový, řepkový, slunečnicový. Na jejich konzumaci ale pozor. Naše současná strava obsahuje příliš mnoho omega 6, proto musíme dbát na vyvážený příjem omega 6 a 3. Dnes jíme tyto tuky v poměru 15:1, ale naše tělo je nastaveno na 2:1 či 4:1. 

Omega 7

Nepatří mezi esenciální kyseliny, přesto mají řadu benefitů. Pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu a cukru v krvi a mohou pomoci při zažívacích obtížích. Hlavními zdroji omega 7 je rakytníkový olej a makadamové ořechy. 

Omega 9

Neesenciální mastné kyseliny, které si tělo v případě potřeby dokáže vyrobit samo. Nejběžněji se vyskytující omega 9 kyselinou je kyselina olejová – ta se vyskytuje například v olivovém oleji, řepkovém oleji, ve slunečnicových semíncích nebo v lískových ořeších. 

Pokud chcete mít jistotu, že přijímáte všechny mastné kyseliny najednou, vsaďte na doplněk stravy OmegaMarine Forte+, který si našel své místo už v řadě českých domácností. Díky jeho složení, které kombinuje hned čtyři typy mastných kyselin – omega 3, 6, 7 a 9, je ideálním zdrojem zdravých tuků. Vyrábí se z kvalitního rybího oleje z norských lososů. 

OmegaMarine Forte+ zároveň obsahuje 100% denní dávku vitamínu D. Úbytek slunečního záření nám tedy ani na podzim nemusí dělat těžkou hlavu. Vitamín D má pozitivní účinky na imunitní systém, normální vývoj kostí, zubů a svalů.

Připravila: Katka Soušková
Zdroj: OmegaMarine
Foto: OmegaMarine


Diskuze: příspěvků