Gastro

Recept na velikonoční jidáše

Sbírání kytiček

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta. Je to tradiční velikonoční pečivo. Po dopečení se potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí, aby byly krásně vláčné.

Jejich tvar symboizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil. To sice zní hrůzostrašně. Ale ve skutečnosti Jidáše symbolizují naději, očistu a nový začátek.  Tradovalo se, že kdo jidáše sní za svítání, bude po celý rok zdráv. Tak si na něm pochutnejte na snídani.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (v pokojové teplotě)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany 33%
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • špetka strouhaného muškátového ořechu
  • kůra z 1 citronu

Na polevu

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • 150 g mandle plátky
  • špetka mletého kardamomu
  • půl lžičky mleté skořice

Postup:

1. Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout někde v teple.

2. Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne. 

3. Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů. 

4. Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout. 

5. Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou. 

6. Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření. 

7. Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi. 

Jidáše jsou nejlepší čerstvé, ale vydrží i do druhého dne. Přikrejte je utěrkou nebo je dejte do dózy na pečivo. Můžete je i zamrazit. Pak je jen lehce propečete v troubě nebo ohřejete v mikrovlnce.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Regionální potravina
Zdroj fotografií: Regionální potravina
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL