Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta. Je to tradiční velikonoční pečivo. Po dopečení se potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí, aby byly krásně vláčné.
Jejich tvar symboizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil. To sice zní hrůzostrašně. Ale ve skutečnosti Jidáše symbolizují naději, očistu a nový začátek. Tradovalo se, že kdo jidáše sní za svítání, bude po celý rok zdráv. Tak si na něm pochutnejte na snídani.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 70 g másla (v pokojové teplotě)
- 2 žloutky
- 300 ml smetany 33%
- 80 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 4 g soli
- špetka strouhaného muškátového ořechu
- kůra z 1 citronu
Na polevu
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
- 150 g mandle plátky
- špetka mletého kardamomu
- půl lžičky mleté skořice
Postup:
1. Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout někde v teple.
2. Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne.
3. Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů.
4. Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
5. Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
6. Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření.
7. Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi.
Jidáše jsou nejlepší čerstvé, ale vydrží i do druhého dne. Přikrejte je utěrkou nebo je dejte do dózy na pečivo. Můžete je i zamrazit. Pak je jen lehce propečete v troubě nebo ohřejete v mikrovlnce.
Připravila: Katka Soušková

