Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta.
Po dopečení se potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí, aby byly krásně vláčné.
Ingredience:
500 g hladké mouky
70 g másla (v pokojové teplotě)
2 žloutky
300 ml smetany 33%
80 g cukru krupice
25 g droždí
4 g soli
špetka strouhaného muškátového ořechu
kůra z 1 citronu
Na polevu
1 vejce
2 lžíce medu
1 lžíce másla
150 g mandle plátky
špetka mletého kardamomu
půl lžičky mleté skořice
Postup:
1. Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout někde v teple.
2. Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne.
3. Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů.
4. Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
5. Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
6. Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření.
7. Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Regionální potravina
Foto: Regionální potravina