Zdraví

Vajíčka: co obsahují a jak je skladovat

Přestože byla vejce jednu dobu terčem kritiky kvůli obsahu cholesterolu, není pochyb o tom, že jsou výživná.

Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a současně je také velmi dobře stravitelné (u žloutku jde až o 100 procent). Základními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Odborníci si cení vaječných bílkovin, které jsou hodnotnější než proteiny z masa nebo mléka, hlavně kvůli vysokému obsahu esenciálních aminokyselin. Člověk si je v organismu totiž nedokáže vlastními silami syntetizovat. 

Jak je to s cholesterolem 

Bez něj by neprobíhal vývoj kuřecího embrya a ani běžné funkce v našem těle. Hladina cholesterolu v organismu závisí na individuálním metabolismu jedince a stravou ji lze ovlivnit maximálně ze 30 procent. Bohužel pak platí, že vysoká hladina cholesterolu v krvi je jedním z rizikových faktorů při kardiovaskulárních onemocněních. 

Vejce a vitamíny 

Vajíčka obsahují všechny vitamíny kromě C. A také minerály, nejvíce železa, fosforu, draslíku a zinku. 

Jak vejce skladovat 

Ideální prostředí pro vejce je teplota 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nachází póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jeho ochranný obal. 

Přečtěte si obal 

Číselný údaj rozklíčujete snadno: první číslo znamená den a druhé pak měsíc, kdy vajíčko „přišlo na svět“. Další povinné údaje vám prozradí počet a váhu vajec a také kód třídírny (podle označení CZ poznáte, že je balila čeká firma). Ovšem to stále není všechno – kóduje se nejen obal, ale i samotné vejce, abyste se dozvěděli, kdo vajíčko vlastně vyprodukoval, z jaké země pochází a jakou metodou chovu vzniklo a rovněž jak je velké.

Připravila: Katka Soušková
Zdroj: webozdravi.cz, Akademie kvality
Foto: Akademie kvality


Diskuze: příspěvků