Gastro

Vína s originální certifikací

Víte, co u vína znamená apelace VOC Znojmo? Jde o vína originální certifikace, která musí splňovat přísné podmínky.

Pro vaši představu: vína s tímto označením musí být mnohem výraznější. Smí to být pouze odrůdová vína Sauvignonu, Ryzlinku rýnského, Veltlínského zeleného a nebo
jejich cuvée. Hrozny se musejí sbírat pouze ručně. Vína smí být uzavřena pouze korkovým uzávěrem. Vína musí vykazovat typické senzorické vlastnosti dané oblasti. Hrozny musí pocházet pouze z vybraných uznaných tratí. Podmínek je mnohem více.

Znojemská vinařská oblast je v době zrání teplá a suchá. Díky Českomoravské vrchovině v ní dochází k častému ochlazení. Právě střídání teplých slunečných dnů s chladnějšími nocemi částečně zpomalují zrání hroznů, a tvoří se tak skvělé aromatické látky s typickou kořenitostí a plností. Rozmanité šíři vín napomáhá pestré půdní složení na vynikajících viničních tratích.

My vám představujeme Hortovu kolekci vín VOC Znojmo, která zahrnuje všechny tři odrůdy povolené znojemským apelačním systémem. Tedy Veltlínské zelené, Sauvignon a Rýnský ryzlink. Jde o suchá vína ozdobená pikantní kyselinou a výraznou dochutí.
 

 Kolekce vín VOC Znojmo Hort

Kolekce vín VOC Znojmo Hort

Veltlínské zelené VOC 2009

Víno nažloutlé barvy s výraznou vůní čerstvého manga a zeleného pepře. V chuti příjemně kořeněné, s pevnou a výraznou dochutí.
Alkohol: 13 %, cukr: 2,7 g/l, kyselina: 6 g/l

Sauvignon VOC 2009
Víno zaujme zlatavou barvou a krásnou vůní černého rybízu s tóny broskví. V chuti dominuje černý rybíz, který bude zráním pozvolna ustupovat angreštu. Výrazná kyselina vína příjemně doplněná cukrem vytváří mimořádně harmonické víno, které má potenciál několika let zrání.
Alkohol: 13,5 %, cukr: 7 g/l, kyselina: 7,2 g/l

Ryzlink rýnský VOC 2009
Víno žlutavé barvy s vůní meruňky a pomerančové kůry. V chuti přechází do medové vyzrálosti. Harmonickému projevu vína prospívá příjemná kyselina.
Alkohol: 13 %, cukr: 6 g/l, kyselina: 7,4 g/l.

Připravila: Katka
Foto: iStock, Víno Hort
15. 10. 2010

 

 


Diskuze: příspěvků