Gastro

Želé, nebo želatina: co kdy použít

Sbírání kytiček

Víte, jaký je rozdíl mezi cukrárenským želé a dortem-želé? A v čem se liší želatina prášková od té v plátcích? Zjistili jsme to pro vás!

Dvojí pohled na želé

Cukrárenské želé i dort-želé mají společné jedno – oba jsou rostlinného původu. Jen cukrárenské želé je vyrobené na bázi agaru, a dort-želé na bázi karagenanů z mořských řas. V čem se ještě liší? Cukrárenské želé vytváří vysokou vrstvu pevné želatiny, kdežto dort-želé tenkou vrstvu.

A jak je připravit? Použijte vodu nebo třeba ovocnou šťávu v množství doporučeném na obalu výrobku, v něm rozmíchejte obsah sáčku, případně ještě přidejte cukr. Oba typy želé přibližně jednu minutu povařte, za stálého míchání, a vychladlé nalijte na dort či jiné sladkosti.

Želatina: prášková, nebo v plátích?

Obě dvě se dobře využijí při přípravě sladkých i slaných pokrmů, jen u plátkové želatiny se používá méně vody. Práce s nimi je však velice snadná. Například želatina na vaječnou tlačenku a aspiky – jemně mletá se připravuje následujícím způsobem. Obsah sáčku smícháte s odměřeným množstvím studené tekutiny (vaječná tlačenka si žádá 3 až 4 polévkové lžíce vody, nálevu nebo vývaru, kdežto aspiky a rosoly potřebují půl litru vody). Nechte asi 10 minut nabobtnat, pak za stálého míchání zahřívejte až do úplného rozpuštění, nevařte.

Jak ochutit nálev

Budete-li chystat tlačenku, rosol nebo aspik, můžete nejprve ochutit vodu, v níž se bude želatina rozpouštět, s touto tradiční sestavou koření: bobkový list, celé nové koření a pepř. Samozřejmě nezapomeňte také přidat celou cibuli a vše nechte přejít varem. Podle chuti dolaďte solí, cukrem a octem. Jakmile bude nálev hotový, rozpusťte v něm želatinu.

Tip na víc – želatinový ztužovač

Hodí se vám třeba při přípravě moučníku s použitím tvarohu, jogurtu nebo například smetany. Používá se zastudena – obsah sáčku stačí smíchat se 100 ml vody a přidat do některé ze zmiňovaných surovin. Tím vznikne potřebná soudržná konzistence krému, který potom použijete při přípravě dezertů či dortů. Pak jen nezapomeňte svůj sladký výtvor uložit do chladničky alespoň na dvě hodiny. A můžete pozvat rodinu i přátele!

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Dr.Oetker
Zdroj fotografií: Dr.Oetker
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků