Zdraví

Klíšťata: jak je správně vyndat a na co si dát pozor

Sbírání kytiček

Teplé počasí nás láká do přírody. Ať už se jedeme projet na kole nebo jdeme jen na procházku, musíme si dávat pozor na klíšťata.

Když nás jednou klíště kousne, většinou zůstane na našem těle. Kousnutí od klíštěte nebolí. Některá klíšťata ale přenášejí nemoci, které od nich můžeme chytit. Proto je důležité udělat vše proto, aby nás vůbec nekouslo. Klíště se s oblibou usazuje na těch místech těla, kde je teplo a vlhko, tedy v ohybech kůže – v podpaží, v podkolenní jamce, tříslech, u žen pod prsy.

Nezapomínejte:

1. Používat repelenty na hmyz.
2. Vyhýbejte se vysoké trávě, křovinám. Riziko se zvyšuje, ležíte-li na zemi.
3. Vždy když se vrátíte z lesa, přírody – prohlédněte se.
4. Pokud klíště najdete – vytáhněte ho pinzetou, ránu vyčistěte.

Odstranění klíštěte

Přisáté klíště lze nejlépe odstranit pinzetou. Uchopte klíště co nejblíže ke kůži a viklavým pohybem ho odstraňte. Existují dokonce speciální pinzety, kterými klíště snáze podeberete a tahem dopředu odstraníte. Ranku vždy vydezinfikujte. Snažte se klíště nerozmáčknout, navzdory rozšířené pověře ani nepálit, nejlepší je spláchnout jej do komunálního odpadu. Klíště lze také vyšetřit na přítomnost virů klíšťové meningitidy, když jej v igelitovém sáčku zašlete do Státního zdravotnického ústavu v Praze (Šrobárova 48).

Onemocnění po přisátí klíšťat

V Evropě se vyskytují tato onemocnění přenášená klíšťaty: klíšťová encefalitida, lymeská borelióza, klíšťová návratná horečka a krymsko-konžská hemoragická horečka.
V několika dnech následujících po zjištění kousnutí klíštětem byste měli pro jistotu sledovat, zda se u vás nevyskytnou některé z příznaků klíšťových onemocnění.

Důležité je sledovat především následující příznaky :

– horečka
– únava
– bolesti hlavy
– bolesti svalů
– nevolnost

Pokud během 4 týdnů po kousnutí klíštětem zjistíte některý z těchto příznaků, kontaktujte svého lékaře.

Klíšťová encefalitida

Proti klíšťové encefalitidě se můžete chránit očkováním. Inkubační doba po přisátí klíštěte je bez příznaků a může trvat až měsíc. Onemocnění obvykle probíhá ve dvou fázích – nejprve se projevuje příznaky klasické chřipky (bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolest svalů a kloubů). Tyto potíže po několika dnech samy odezní a pro některé pacienty tím nemoc končí.

Nezřídka však nemoc po 1-2 týdnech přechází do druhé fáze, která začíná nástupem velmi silných bolestí hlavy a horečkami. Později se přidává pocit nevolnosti a zvracení. Příznakem poškození centrálního nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, nervové obrny, závratě, poruchy spánku, poruchy paměti a dezorientace. Tato fáze trvá asi 2-3 týdny. Asi na čtvrtině pacientů zanechá onemocnění trvalé následky, jako jsou obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace či spánku a deprese.

Objeví-li se do několika týdnů od přisátí klíštěte horečnaté onemocnění nebo příznaky chřipky, vždy je nutné navštívit ordinaci praktického lékaře, ten odebere vzorek krve a zašle jej na vyšetření, které odhalí klíšťovou encefalitidu už v první fázi onemocnění.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-tick-bites/basics/art-20056671, cs.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%AD%C5%A1%C5%A5ov%C3%A1_encefalitida
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků