Gastro

Adventní makové řezy

Doba přípravy: asi 35 minut

Na těsto:
• 1 balení Makovníku Dr.Oetker
• 170 ml vody
• 90 ml oleje
• 1 vejce

Na švestkovou náplň:
• 700 g švestek nebo slív
• 200 ml bílého vína
• 2 zarovnané PL moučkového cukru
• 2 balíčky Skořicového cukru Dr.Oetker
• 3 zarovnané PL jemného bramborového škrobu Solamyl Dr.Oetker
• 3 PL vlažné vody

Na smetanovou náplň:
• 250 ml smetany ke šlehání
• 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker

Na ozdobení:
• trochu strouhané čokolády
• několik plátků švestek

Příprava:

1. Na přípravu těsta smícháme podle návodu na obalu směs na přípravu makovníku, vodu, olej a vejce. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 170°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3

Doba pečení: asi 35 minut

2. Na přípravu švestkové náplně svaříme švestky, víno, cukr, skořicový cukr a za stálého míchání necháme povařit asi 5 minut. Škrob smícháme s vodou a vmícháme do vařících švestek. Vše ještě necháme přejít varem a sejmeme z plotny.
3. Vychladlý makový korpus rozřízneme na dvě poloviny a jednu polovinu podélně rozřízneme. Silnější plát položíme na plech a z přeloženého alobalu vytvoříme okraj. Opatrně nalijeme ještě horkou švestkovou náplň, zakryjeme druhým plátem korpusu a uložíme do chladničky.
4. Na smetanovou náplň ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni smetanu ke šlehání se smeta-fixem dotuha a polovinu naneseme na vychladlý korpus. Zakryjeme třetím plátem korpusu a odstraníme okraj z alobalu.
5. Na ozdobení použijeme druhou polovinu šlehačky. Povrch a okraje řezů potřeme a pomocí cukrářského sáčku libovolně ozdobíme. Okraj řezů posypeme čokoládou a na povrch položíme plátky švestek. Řezy uložíme do chladničky a před podáváním nakrájíme na kousky.

Foto: Dr. Oetket


Diskuze: příspěvků