Přemýšlíte, co upečete na víkend? V zimě většinou pečeme ovocné dorty z kompotovaného ovoce. Už jste zkoušeli ananasový dort?
Na těsto:
• 3 vejce
• 120 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 150 g polohrubé mouky
• ½ balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
• 1 PL kakaa
Na náplň:
• 250 ml smetany ke šlehání
• 250 g ananasového kompotu (hmotnost po odkapání)
• 1 balíček Želatinového ztužovače
• 100 ml šťávy z ananasového kompotu
Na polevu:
• 1 balíček Cukrárenského želé žlutého Dr.Oetker
• 2 PL cukru
• 500 ml vody
Příprava:
- Na přípravu těsta vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Mouku promícháme s kypřicím práškem a kakaem a prosejeme. Zlehka ručně zapracujeme do pěny a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Uhladíme a dáme do předehřáté trouby péct.
Elektrická trouba: 190 °C
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Plynová trouba: stupeň 3-4
Doba pečení: asi 15 minut
3. Upečený korpus necháme vychladnout.
4. Na přípravu náplně ušleháme smetanu dotuha. Ananas necháme odkapat a nakrájíme na malé kousky. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obale, místo vody použijeme šťávu z ananasového kompotu. Vmícháme šlehačku a nakrájený ananas. Důkladně zamícháme. Okraj dortové formy očistíme a na vychladlý korpus nalijeme náplň. Uhladíme a dáme asi na 1 hod ztuhnout.
5. Cukrárenské želé připravíme s vodou a cukrem podle návodu na obale a nalijeme na náplň. Necháme ztuhnout a můžeme podávat.
Tip: Povrch dortu můžeme ozdobit kolečky ananasu.
Foto: Dr.Oetker
18. 1. 2013