My všichni jsme každý den vystaveni působení volných radikálů, od přirozených metabolických procesů v našem těle, až po důsledky našich nezdravých rozhodnutí (např. nezdravé stravy, konzumace alkoholu a kouření) a působení okolního prostředí (např. znečištěné ovzduší a UV paprsky).
Naše tělo má vlastní přirozený antioxidační obranný systém, někdy ale nedokáže udržet krok a hromadící se volné radikály neutralizovat. Naše těla jsou vystavena stresu – tzv. oxidačnímu stresu – což se může postupem času negativně projevit. Oxidační stres může nastat v kterémkoli orgánu našeho těla včetně pokožky, mozku, srdce či očí.
A protože nám přibývá slunečných dnů, je nutné myslet na to, že krátkovlnné UV záření, které působí na kožní buňky, vyvolává vysoce reaktivní volné radikály. Volné radikály (nadbytečné molekuly kyslíku) poškozují kožní buňky. Čím je poškození závažnější, tím je větší riziko vzniku vrásek, chronických poškození či rakoviny kůže.
Astaxanthin a výtažek z borůvek Wellosophy
Abyste své tělo pomohli proti oxidačnímu stresu ochránit, potřebujete ve stravě přijímat pestrou škálu antioxidantů. Jedním z nejsilnějších je Astaxanthin. Značka Wellosophy nabízí unikátní potravinový doplněk s antioxidanty na každý den. Kromě přírodního astaxanthinu obsahuje i výtažek z borůvek a vitaminy C a E. Nabízí tak optimální kombinaci antioxidantů k ochraně buněk vašeho těla proti poškození volnými radikály.
Astaxanthin – jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů
Jak dokládá studie, jde o jeden z nejsilnějších antioxidantů. „Západní dieta je typická přemírou vysoce průmyslově zpracovaných potravin, a naopak nedostatkem některých kvalitních surovin jako vlákniny či antioxidantů, především polyfenolů a karotenoidů. Přitom ty jsou pro náš organismus naprosto nezbytné. Proto je v mnoha případech vhodné jejich množství doplnit formou kvalitních potravinových doplňků. Jedním z nejpopulárnějších antioxidantů z oblasti karotenoidů je astaxanthin“, vysvětluje výživový poradce Petr Havlíček.
Jde o červený karotenoid, přírodní pigment, který se nachází v mořských plodech, řasách, ale třeba i peří plameňáků. Lososům, krevetám nebo plameňákům dodává jejich typickou růžovočervenou barvu. Nejčastěji se získává z mořské řasy Haematococcus pluvialis a má velmi silné antioxidační účinky, dokonce silnější než vitamín C, E či beta-karoten.
„Astaxanthin podporuje náš imunitní systém a má protizánětlivé účinky. Je vhodným doplňkem stravy pro sportovce. O vlivu astaxanthinu na sportovní výkon bylo provedeno mnoho výzkumů, z nichž vyplývá, že astaxanthin pomáhá zvýšit sílu, vytrvalost, úroveň energie, a naopak snížit únavu. Má příznivý vliv na regeneraci svalů po intenzivní fyzické zátěži. Snižuje tvorbu kyseliny mléčné ve svalech. Kyselina mléčná způsobuje únavu svalů a jejich pálení během aktivity,“ vysvětluje MUDr. Karel Martínek, sportovní lékař a hlavní trenér portálu cyklotrenink.com.
Astaxanthin chrání pokožku před škodlivým UV zářením. Při vnitřním užití se totiž značně prodlouží doba, kterou může člověk strávit na sluníčku bez začervenání kůže. Díky ochraně před UV zářením a svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům navíc astaxanthin brání předčasnému stárnutí kůže způsobenému právě UV zářením a chrání buňky před škodlivým oxidačním stresem. Naopak jeho užívání zvyšuje její hydrataci a elasticitu. Zároveň redukuje vrásky i tvorbu stařeckých skvrn.
„Kromě již zmíněných vlastností má astaxantin protizánětlivé účinky a přispívá k prevenci dermatitid. Snižuje zánět v kůži, včetně projevů atopického ekzému a kontaktní dermatitidy, reguluje tvorbu zánětlivých cytokinů. Pomáhá chránit fibroblasty před smrtí buněk a zachovává kolagenovou síť, což vede ke zlepšení pevnosti pokožky,“ vysvětluje MUDr. Lucie Jarešová z pražské kliniky DermaMedEst.
Brusnice borůvka – jeden z nejbohatších zdrojů antokyanů
Drobné bobule jsou plné antioxidantů – zejména vitaminu C, tříslovin a železa. Zvlášť bohaté jsou na karotenoidy, které tělo přeměňuje na vitamin A. Vědecký výzkum potvrdil schopnost borůvek zlepšovat zrak, snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Jsou vhodné pro diabetiky, protože pomáhají snížit hladinu krevního cukru. Zároveň podporují mozkové funkce.
Vitaminy C a E přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem
Astaxanthin a výtažek z borůvek Wellosophy doplňuje zdravý, vyvážený jídelníček, podporuje vlastní antioxidační obranyschopnost těla a pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu, který může přispívat ke stárnutí pokožky, zánětům a chronickému stresu.
Zdroje:
https://www.semanticscholar.org/paper/Astaxanthin-in-Exercise-Metabolism%2C-Performance-and-Brown-Gough/eb6b995e4e642ea25c9252d72051b51889534a0d?p2df
https://www.researchgate.net/publication/51703925_Effect_of_Astaxanthin_on_Cycling_Time_Trial_Pe. rformance
https://pdfs.semanticscholar.org/55d8/8948fbb6c40012145d8181752b5282c71aba.pdf?_ga=2.21621947.1219287011.1575366018-822495634.1575366018
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11196611/
Pisoschi AM, Pop A. The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review. Eur J Med Chem. 2015 Jun 5;97:55-74. doi: 10.1016/j.ejmech.2015.04.040. Epub 2015 Apr 22.
Nishida Y, Yamashita E, Wataru M. Quenching activities of common hydrophilic and lipophilic antioxidants against singlet oxygen using chemiluminescence detection system.
Bornsek SM, Ziberna L, Polak T, a spol. Borůvkové antokyany působí v buňkách savců jako mocné mezibuněčné antioxidanty. Food Chem. 2012 Oct 15;134(4):1878-84. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.03.092. Epub 2012 Mar 30.
Baralic I, Andjelkovic M, Djordjevic B, a spol. Effect of astaxanthin supplementation on salivary IgA, oxidative stress, and inflammation in young soccer players. Evid Based Complement Alternat Med. 2015:1-9. doi: 10.1155/2015/783761
Park JS, Chyun JH, Kim YK a spol. Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans. Nutr Metab (Lond). 2010;7:18. Published 2010 Mar 5. doi: 10.1186/1743-7075-7-18
Připravila: Katka Soušková

