Zdraví

Jak nám prospějí jablka: podpoří imunitu i střeva

Sbírání kytiček

Máte rádi naše tradiční ovoce, jen vám připadá obyčejné? Ale i jablka v sobě skrývají prospěšné látky. Navíc jsou výborná.

Jak nám prospěje

Fytoterapeut (absolvent studia léčivých rostlin na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové) Pavel Váňa ve své knize Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla uvádí, že jablko obsahuje nejvíce užitečných látek ve slupce: vitamín C, železo, hořčík, draslík, karoten, vlákninu a nenasycené mastné kyseliny.

Zhruba třetinu jablíčka tvoří pektin, který například přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a krevního tuku, v plodech lze najít i třísloviny léčící záněty sliznic střev. Zmiňovaný draslík přispívá ke správné funkci ledvin, posiluje činnost svalů a je důležitý i při přenosu nervových vzruchů.

Jablko ovšem nabízí i další tělu prospěšné složky včetně vápníku, který tělo nejlépe využije, když se podává společně s vitamínem C a hořčíkem. A právě tyto tři složky nabízejí jablka ve vhodném poměru.

Jablka dokážou podpořit imunitu, srdce, krevní oběh a cévy. Dříve si lidé kyselá jablka orestovali na másle a konzumovali je právě na posílení organismu. Jablečná dieta se nasazuje při poruchách trávení a zánětech žaludku a střev.

Plody lze využít u předkrmů, hlavních jídel, zákusků, jsou z nich výborné mošty i pyré. Lidé si dříve kyselá jablka orestovali na másle a konzumovali je právě na posílení organismu. Dále ještě přidejme zmínku, že jablečná dieta se nasazuje při poruchách trávení.

Čaj z jablečných slupek

Můžete ho pít jen pro osvěžení, jinak podle Pavla Váni prospívá při zvýšeném vylučování kyseliny močové. Přelijte 10 g čerstvých nebo sušených jablečných slupek 200 ml vroucí vody, nechte několik minut vyluhovat a sceďte. Pijte 2 až 3 šálky denně.

Jablečný sirup

Nakrájejte 1 kg jablek na čtvrtky, uvařte doměkka v 1 l vody a pak vymačkejte šťávu. Přidejte několik kostek cukru nebo lžičku medu a vařte na mírném ohni, dokud šťáva nezhoustne.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: kniha Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla, Pavel Váňa, Eminent 2006, www.womenshealthmag.com/food/g19989533/nutrient-rich-fall-foods

Zdroj fotografií: Pexels

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL