Základem těchto karbanátků je celer, oblíbená kořenová zelenina známá pro své protizánětlivé účinky a obsah řady vitaminů (B, C, A) a minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo).
Celer je skvělá zelenina. Hodí se do polévek a do pomazánek. Jedinečná vůně celeru protknutá česnekem a zázvorem a promíchaná s jemným krůtím masem je zkrátka neodolatelná. Krůtí maso možná není natolik rozšířené jako kuřecí, nicméně i ono by mělo mít v kuchyni své místo.
Samozřejmě vás nemůžeme ošidit o svěží jogurtový dip, který povýší karbanátky na další úroveň. Je rozhodně lehčí a zdravější než tatarská omáčka. Kvalitní bílý jogurt je plný probiotik. Živé „přátelské“ bakterie obnovují a udržují přirozené osídlení trávicího ústrojí, udržují správný poměr mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi a působí příznivě na zažívání.
Ingredience:
- 700 g krůtích prsou
- 1 menší celeru
- 3 stroužky česneku
- 30 g zázvoru
- 4 vejce
- 200 ml selského jogurtu
- olivový olej
- limetka, sůl, pepř, kurkuma
Postup:
1. Krůtí prso nameleme v mlýnku, celer a zázvor nastrouháme najemno a smícháme s krůtím masem. Přidáme koření, sůl, černý pepř a 50 ml olivového oleje. Směs dobře promícháme.
2. Karbanátky pečeme na rozpálené pánvi s trochou oleje asi 4 minuty z každé strany.
3. Dip vyrobíme smícháním jogurtu, olivového oleje, soli a pepře. Můžeme dochutit limetkovou šťávou a kůrou.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Akademie kvality
Foto: Akademie kvality

