Připravte si racionální celozrnný dort.
Doba přípravy: asi 25 minut
Doba pečení: asi 30 minut
Na těsto:
• 4 vejce
• 150 g cukru nebo třtinového cukru
• nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
• 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
• 150 ml červeného vína
• 150 g špaldové celozrnné mouky
• 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
• 100 g strouhaných mandlí
Na náplň:
• 200 ml červeného vína
• 3 zarovnané PL moučkového cukru
• 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
• 100 ml vlažné vody
• 500 ml smetany ke šlehání
Na ozdobení:
• hoblinky čokolády
• několik kuliček hroznového vína obalených v cukru
Ještě potřebujeme:
• dortovou formu (Ø 26 cm)
• papír na pečení
Příprava:
1. Na přípravu těsta ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vejce, cukr, kůru, vanilkový cukr a víno. Smícháme mouku, prášek do pečiva, mandle a opatrně vmícháme do směsi.Těsto nalijeme do dortové formy vyložené papírem na pečení, uhladíme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: asi 180°C
Horkovzdušná trouba: asi 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 30 minut
2. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme.
3. Na přípravu náplně smícháme víno s cukrem. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obale a ihned vmícháme do vína. Smetanu ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a zlehka vmícháme do směsi. Kolem spodní části korpusu upevníme očištěný okraj formy, naneseme 2/3 náplně. Zlehka vložíme druhou polovinu korpusu a potřeme zbytkem náplně. Dáme na 1 hodinu do chladničky.
4. Ozdobíme hoblinkami čokolády a kuličkami hroznového vína.
Foto: Dr. Oetker
17. 8. 2012