Gastro

České Tiramisu aneb Itálii nenahradíš

Italskou pochoutku jménem Tiramisu zná asi každý. Lahodná kávově-smetanová chuť se jen rozplývá na jazyku s jemnou příchutí kakaa.

Kde ale vzít sýr Mascarpone, likér Amareto a piškoty Savoiardi? Pokud tyto ingredience seženete, využijte recept na Tiramisu z Mascarpone. Chuť tohoto dezertu z pravých surovin je totiž nenapodobitelná. Jestliže si ale musíte vystačit s běžnými surovinami, bude se Vám hodit následující recept, díky kterému sice nevyrobíte pravé Tiramisu, ale pochutnáte si stejně tak skvěle.


Ingredience:
2 ks pomazánkového másla
2 ks šlehačky
250 ml espresso kávy
2,5 dcl rumu nebo dostupného likéru
200 g moučkového cukru
2 balíčky dětských piškot
Kakao na posyp


Příprava:
Smíchejte pomazánkové máslo s moučkovým cukrem. Poté přidejte šlehačku a vše řádně vyšlehejte. Pokud možno nepoužívejte ochucené sladké šlehačky ani ztužovače.
Do hrníčku uvařte silnou kávu a nechte ji vychladnout. Až za studena přidejte rum či jiný likér, který máte k dispozici. Jeho množství je dobré v případě silnějších lihovin oproti doporučené dávce o něco zredukovat. Poté začněte namáčet první piškoty, kterými pokryjete celé dno formy nebo misky. Na rozprostřené piškoty naneste poté silnější vrstvu vyšlehaného krému. Postup opakujte, dokud nebude nádoba plná. Většinou stačí pouze dvě až tři vrstvy piškot. Poslední vrstvu krému posypte vrstvičkou pravého kakaa.


Celou nádobu s vytvořeným dezertem dejte nejméně na hodinu uležet do ledničky. Poté můžete rovnou podávat. Pokud chcete opravdu udělat dojem, před podáním obnovte horní vrstvičku kakaa a přidejte na vrh trochu šlehačky.Podívejte se i na další výborné recepty na moučníky i hlavní chody na stránkách recepto.cz.

Foto: recepto.cz
2. 11. 2012


Diskuze: příspěvků