Zdraví

Pitný režim? Chce to hodně vody!

Sbírání kytiček

Každý rok je to stejné – jak se začne více oteplovat (i když letošní počasí je opravdu nevyzpytatelné), řešíme, zda pijeme dostatečně. Anebo snad málo?

Přijímat optimální množství vhodných tekutin musíme všichni bez ohledu na věk, malí i velcí. Ale kolik, jak a jaké tekutiny?

Myslete na pravidelnost

Hned zkraje připomínáme, že pít máte průběžně po celý den, a ne jen tehdy, pocítíte-li žízeň. Protože v okamžiku, kdy se dostaví tento pocit, vaše tělo už vodu postrádá, a to je špatně. Navíc nárazové pití třeba půl litru organismus zatěžuje a část z tohoto množství bohužel ani nevyužije. Dobře je naopak to, když pijete takzvaně do zásoby, přestože se vám vůbec nechce.

Množství tekutin podle váhy

Odborníci uvádějí, že dospělý člověk by měl vypít od 1,5 do 3 litrů v průměru, samozřejmě s ohledem na fyzickou aktivitu, roční období, místní klimatické podmínky… Lépe si to spočítáte třeba takto: vypijte 50 ml na každý kilogram vaší váhy. Pokud vážíte třeba 50 kilogramů, doporučené denní množství se pohybuje kolem 2,5 litrů. Nic nezkazíte, když budete pít o něco více, nedostatek tekutin však škodí.

Co tedy (ne) pít?

Máte rádi kávu? Černý čaj? A což teprve alkohol? U těchto tekutin se uvádí, že byste je neměli započítávat do svého pitného režimu, ovšem totéž – byť z jiných důvodů, se říká také o mléce. Nešlápnete vedle, když se spolehnete na nesycenou a nijak neochucenou vodu. „Voda je pro organismus nejpřirozenější tekutina a nezatěžuje ho přidanými cukry, konzervačními látkami nebo umělými příchutěmi, které na svoje zpracování v těle opět vodu jen spotřebovávají. Nejvhodnější jsou přírodní pramenité vody s obsahem minerálních látek do 500 mg/l,“ říká pediatrička MUDr. Eva Beňová.

Náš tip

Vyzkoušejte například Nutrend Aqua – čistou pramenitou vodu, která pochází ze 170 m hlubokého podzemního zdroje, jenž vyvěrá v podhůří Nízkého Jeseníku. Hodí se nejen při sportovních aktivitách, ale po doušcích ji můžete popíjet celý den.

Nutrend Aqua

 

Komerční prezentace
Foto: iStock
6. 5. 2014

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků