Pečete rádi sladké moučníky a už nevíte, čím je ozvláštnit? Vyzkoušejte namísto třešní, jahod nebo malin chutnou variantu se zeleninou. Uvidíte, že si pochutnáte.
Čím dál oblíbenější je cuketa, a to především díky své dužině, která dodá výslednému těstu vláčnost. Vyzkoušejte cuketovou bábovku.
Vhodná pro vaření i pečení
Cuketa je jednou z těch vzácných potravin, které lze jíst vařené, pečené, smažené i syrové a vždy budou chutnat výborně. Nehledě na to, že si z ní můžete vykouzlit kromě slaných jídel i výborný odlehčený dezert.
Jak nám prospěje cuketa
Cuketa je plná vitamínů a minerálních látek. Podle webu webmd.com draslík z těla vyplavuje nadbytečnou vodu a soli, vápník a hořčík zase pomáhají zbavit tělo únavy. Díky železu cuketa pomáhá léčit chudokrevnost a díky nízkému obsahu cukru pomáhá zase při cukrovce. Obsahuje karotenoidy, zejména zeaxanthin a luthein, které mají antioxidační účinky. To znamená, že zamezují vzniku chorob a jako bonus zpomalují stárnutí.
Pomůže při špatném zažívání
Cuketa obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Pokud budete jíst cuketu pravidelně, pozitivně ovlivníte vaše trávení a podpoříte správnou funkci střev.
Je pomocníkem při hubnutí
Pokud si nejste jistí, která zelenina vám pomůže ubrat na váze, u cukety nemusíte mít pochyb. Má vysoký obsah vlákniny a nízký počet kalorií. Cuketu tvoří z 91 % voda, pomůže tedy i s hydratací. Cuketová šťáva pak z vašeho těla odvede spoustu škodlivin a zbaví tělo toxinů. Takže, až ji vymačkáte z nastruhané cukety, můžete ji rivnou vypít.
Ingredience:
- 200 g mouky
- 200 g třtinového cukru
- 200 g nastrouhané cukety
- 3 vejce
- 1,5-2 dcl mléka
- 6 lžic rostlinného oleje
- 1/2 prášku do pečiva
Cuketu zbavte vnitřku s jádry a najemno nastrouhejte. Smícháme všechny sypké suroviny, poté přidejte žloutky, mléko a olej. Vše promíchejte. Z bílku ušlehejte sníh a pomalými pohyby ho vmíchávejte do směsi. Díky němu bude bábovka nadýchaná. Pečte při 160 stupních asi 45 minut.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Naše Bio, www.webmd.com/diet/health-benefits-zucchini, www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits
Foto: Freepik

