Gastro

Dýňový gratén

Sbírání kytiček

Mezi halloweenské dekorace patří neodmyslitelně vydlabaná a vyřezaná dýně. Pro svoji zajímavou chuť a pozitivní vliv na zdraví se těší stále větší popularity i v kuchyni. Pokud se chystáte slavit Halloween a nevíte, co udělat s vydlabaným vnitřkem dýně, máme pro vás recept na netradiční přílohu, která se ideálně hodí k vepřovému nebo hovězímu masu. Vyzkoušejte dýňový gratén.

Pokud jste se rozhodli zhubnout nebo si jen držíte linii, dýně by ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. Obsahuje minimum kalorií, ale jakékoliv jídlo s touto zeleninou vás příjemně zasytí. Samozřejmě záleží na tom, s čím dýni zkombinujete.

Podle nutriční terapeutky Kerri-Ann Jennings, MS, RD z webu Healthline.com obsahuje dýňová dužina mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení a správnou funkci střev. Bohatá je také na důležitý antioxidant beta-karoten, který chrání organismus a je zdrojem vitamínu A.

Suroviny:

  • 2 střední dýně Hokkaido (nebo jiné, ale počítejte s tím, že ostatní druhy budete muset oloupat)
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 1 – 2 stroužky česneku (dle chuti)
  • muškátový oříšek (dle chuti)
  •  hladká mouka na zahuštění
  •  sůl a pepř

Postup

Dýni rozkrojte na polovinu a zbavte ji semínek. V robotu ji nakrájejte na co nejtenčí plátky. Lépe se vám s dýní bude pracovat, když se vám podaří plátky mít zároveň co největší, aby se snadno kladly do pekáče.

Příprava bešamelu:

Rozpusťte si v rendlíku máslo a přidejte cca 100 gramů hladké mouky. Promíchejte a krátce ji orestujte. Ihned poté vlijte do hrnce mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne do požadované kašovité konzistence. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř podle vaší chuti.

Pokud chcete mít bešamel s nádechem česneku, stroužek česneku na prkýnku dlaní silou rozdrťte a pokrájejte na drobno. Takto se z něj vyloučí mnohem více vonných silic. Česnek přidejte zároveň s mlékem.

Hlubší pekáč si vyložte pečicím papírem a poklaďte vrstvu dýňových plátků. Následuje vrstva bešamelu. Takto pokračujte, dokud nebudete mít pekáček plný. Nejsvrchnější vrstva ale musí být bešamel. Vložte do trouby a pečte na 140 stupňů, dokud nebude svrchní bešamel zbarven dozlatova.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: rodinná kavárna Králík v rádiu
Zdroj fotografií: rodinná kavárna Králík v rádiu
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL