Vyzkoušejte netradiční džem jahodovo – vanilkový.
na 4 skleničky à 250 ml
Doba přípravy: asi 25 minut
Přísady:
• 1 kg jahod
• 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
• 350 g cukru krupice nebo krystalu
• 1 vanilkový lusk
Příprava:
- Jahody umyjeme a zbavíme stopek. 700g jahod pomocí ponorného mixéru rozmixujeme, 300 g jahod nakrájíme na kousky. Vše vložíme do většího hrnce.
- Obsah balíčku Gelfix Super smícháme se dvěma lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vložíme k jahodám.
- Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu. Důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme1-2 kávové lžičky horkého džemu. Pokud je džem po vychladnutí málo tuhý vmícháme do něj 2 kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr.Oetker.
- Odebereme případnou pěnu a vyndáme vanilku. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
TIP: Zavařeniny ukládáme na chladném, suchém místě. Otevřený džem uchováváme v lednici a rychle spotřebujeme.
Foto: Dr. Oetker
20. 6. 2014