Gastro

Jak připravit sushi doma

Sbírání kytiček

Přestože v Japonsku nepatří sushi mezi domácí pokrmy, u nás to bereme jinak. Stačí jen mít správné základní suroviny, hrstku znalostí a pak už vám nic nebrání v tom nachystat si sushi sami.

Víte, že v Japonsku se ženám upírá možnost stát se mistrem sushi? Od nepaměti jim tam příslušela běžná příprava jídel, jako jsou nudle nebo zeleninové pokrmy. Ale sushi, které se často připravuje ze syrových ryb, nepatří mezi tradiční pokrmy domácí kuchyně. Říká se totiž, že když se žena líčí a používá různé kosmetické přípravky, může ovlivnit chuť sushi. Proto se mistry sushi stávají výhradně muži. Aby se jimi skutečně stali, musí absolvovat minimálně 10 let praxe jako pomocník mistra.


Ale když má japonská rodina chuť na sushi a nechce jít do restaurace, objedná si ho domů. Vy si ho však můžete nachystat sami podle návodu japanoložky Kristiny Kopáčkové, který rovněž prozradí v pořadu Gondíci s. r. o.

Různé variace

V Japonsku se připravuje mnoho druhů sushi, ale nejoblíbenější zůstávají nigirizushi neboli válečky rýže, které mají na vrchu položenou rybu nebo vaječnou omeletu. Mezi suroviny se maže pasta wasabi, která slouží nejen jako dochucovací prostředek, ale také k dezinfekci syrové ryby. U nás i v USA oblíbené maki neboli závitky či rolky (vrchní vrstvu tvoří řasa nori, na kterou se rozvrství rýže a pak kousky zeleniny nebo ryb) mají svůj původ v Ósace. Tam se do závitků často dávala okurka, v kurkumě nakládaná ředkev takuwan nebo nakládané houby shitake. V USA se rovněž zrodily kalifornské závitky (obrácené maki, řasa je uvnitř, dále) a tak bychom mohli pokračovat.

Základ? Dobrá rýže!

Pro přípravu sushi existuje speciální druh rýže, jejíž zrnka k sobě lnou a přitom netvoří kaši. V Japonsku je rýže považovaná za národní poklad, její vývoz je velmi omezený. „Do Evropy přichází rýže z Kalifornie nebo pěstovaná z japonského zrna ve Španělsku či Itálii. Nejlepší je vařit ji ve speciálním hrnci suihanki, v němž se paří,“ radí Kristina Kopáčková.

Wasabi a sójová omáčka

Wasabi je zelenina, která se pěstuje v horských říčkách v oblasti Nagano a patří k luxusnějším potravinám. Kvůli velké spotřebě není možné použít pro přípravu sushi pravé wasabi, ale jedná se buď pouze o křenovou pastu, nebo o směs pravého wasabi s křenem. „V Japonsku se wasabi konzumuje i k jiným pokrmům. Japonci wasabi se sójovou omáčkou příliš nemíchají, pouze do něj kousky sushi otírají, ale dnešní mladá generace sójovou omáčku klidně s wasabi smíchá a nevidí v tom žádný problém,“ prozrazuje Kristina Kopáčková.

Dáte si rybičku?

Nejoblíbenějšími rybami pro přípravu sushi jsou tuňák a losos. Tuňák se při lovu ihned zmrazuje šokem na minus 60 stupňů, aby se zamezilo možné nákaze z parazitů. Ostatní ryby se pojídají syrové. Nicméně mnoho mořských plodů se připravuje také tepelně, například krevety se vaří a poté žehlí, úhoř se marinuje nebo griluje.
Krom ryb se hojně používá vaječná omeleta nebo smažené tofu. Výborné jsou i taštičky inari, kdy se kapsičky ze smaženého tofu plní sushi rýží.

Hůlkami i rukama

Sushi je jediný pokrm, který se může i v lepší společnosti jíst rukou. Když se pojídá hůlkami, je třeba do sójové omáčky namočit nigiri stranou ryby, nikoliv rýže. Rýže by se v misce rozpadla, a miska by pak nepůsobila patřičně estetickým dojmem. Některé dámy, které používají hůlky, si dají nigiri na talířek, potom pouze rybu namočí v sójové omáčce, opět položí na rýži, a pojídají.

Vyzkoušejte sami

Jak si uvařit rýži? Proplachuje se minimálně 20 minut, poté se nechá v nádobě s vodou odstát a po dalších 20 minutách se znovu slije. Poměr rýže a vody závisí na značce rýže a na době sklizně. Obecné pravidlo zní: na 1 díl rýže 1,2 dílu vody. Až se rýže v hrnci uvaří, přendejte ji nejlépe do dřevěné mísy, kde ji máváním vějíře postupně zchlazujte (anebo si zkrátka počkejte). Rýži opatrně převracejte, musí zůstat lesklá. Když má teplotu přibližně 37 stupňů, přidejte ocet: na 1 kg rýže 1 dl octa, případně i více. Ocet používejte výhradně rýžový, nejlépe dochucený. Octem ochucenou rýži nechte ještě 10 minut odstát, pak je rýže připravená k dalšímu zpracování.

Připravila: Marcela
Foto: FTV Prima
24. 4. 2015

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků