Po svátcích se určitě hodí tipy na pokrmy, které jsou nejen dobré, ale ani nestojí moc peněz. Jenže kde je získat? Pomůže vám sympatický televizní kuchař Jamie Oliver.
Jamie je natolik proslulé jméno nejen mezi kuchaři, že ho snad ani netřeba blíže představovat. Připomeňme si jen, že když tento Angličan mluví o vaření a jídle, pak smrtelně vážně. Mimo jiné například bojoval proti špatně kvalitě masa, která se lidem prodávala v jednom mezinárodním řetězci s rychlým občerstvením, nebo upozorňoval na nezdravou stravu, jež se běžně podává ve školních jídelnách Velké Británie a Spojených států.
Televizní novinka
Ovšem Jamie se nesnaží prosazovat zdravé vaření pouze v celospolečensky viditelných akcích. Aktuálně se orientuje rovněž na domácí vaření, které by mělo být nejen chutné, ale také levné, zkrátka takové, aby nezruinovalo váš rodinný rozpočet. Ostatně to jistě víte dobře i sami, že chutná jídla nemusí být připravená jen z drahých surovin, i z těch zdánlivě obyčejných dokážete vyčarovat pokrm hodný králů. „Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum,“ tak zní Jamieho motto v novém televizním seriálu Save with Jamie, který u nás pod názvem Šetřete s Jamiem vysílá TV Paprika. Jeden z mnoha receptů vám nyní právě nabízíme.
Zapékaný květák s brokolicí
Suroviny (pro 6 osob):
* 2 stroužky česneku
* 50 g polohrubé mouky
* 50 g nesoleného másla
* 500 ml polotučného mléka
* 500 g čerstvé nebo mražené brokolice
* 75 g zralého čedaru
* 1 kg čerstvého nebo mraženého květáku
* 2 krajíce oschlého pečiva
* hrst čerstvého tymiánu
* 25 g mandlových lupínků
* olivový olej
Jak na to:
Předehřejte troubu na 180 °C. Nasekaný česnek přidejte spolu s máslem na pánev. Když se máslo začne rozpouštět, přisypte mouku, přilijte mléko a vše důkladně promíchejte, aby nevznikly hrudky. K připravené směsi přidejte předem nakrájenou brokolici a nechte ji vařit přibližně 20 minut doměkka. Až se začne brokolice rozpadat, rozmixujte ji. Do brokolicové směsi přisypte půlku nastrouhaného čedaru.
Na dno zapékací mísy rozložte květák, který jste předem rozebrali na růžičky. Přelijte ho brokolicovou omáčkou a nastrouhejte na ni zbytek čedaru. Oschlé pečivo rozmixujte na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promíchejte s trochou olivového oleje a dochuťte solí a pepřem, pak ji rovnoměrně rozprostřete na brokolicovou omáčku. Nechte v troubě zapékat jednu hodinu a můžete podávat.
Připravila: Marcela
Foto: PR.konektor
27. 12. 2013