Cestování

Jídlo v letadle: vynikne chuť umami

Sbírání kytiček

Jídlo na cestách hraje jednu z důležitých rolí. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme o to víc. Věděli jste, že v letadlech je u jídla důležitá i tzv. pátá chuť umami?

Kdysi nám maminky na cestu balily obložené chleby s uherákem nebo smažily řízky. Doba pokročila a dnes většinou na dovolenou cestujeme letecky. A do letadla jak známo není svačinky třeba, protože tam většinou jídlo dostanete. I když to záleží na tom, jak dlouho váš let trvá a s jakou leteckou společností cestujete.

Poprvé na začátku 20. století

První leteckou společností, která zavedla občerstvení na svých palubách, byla společnost Imperial Airways, předchůdkyně dnešních British airways. Bylo to na lince z Londýna do Paříže. Psal se rok 1927 a menu tehdy obsahovalo jen pár velmi jednoduchých položek: sendviče, sušenky, kávu, čaj, minerálku, pivo a whisky. Přesto šlo o něco naprosto výjimečného, co dodnes můžeme považovat za známku jistého luxusu. Nízkonákladové linky totiž zlevnily létání, ale své služby omezily na prostý přesun z místa na místo bez doprovodného servisu. Za případný catering si zde budete muset připlatit.

Zajímavosti z letecké kuchyně

Ve výšce 11 000 metrů nad mořem ztrácí člověk schopnost vnímat chuť až o 30 % a stejné jídlo, které by vám na zemi chutnalo by se vám ve vzduchu mohlo zdát mdlé. British Airways vsadila na doporučení předního britského šéfkuchaře Hestona Blumenthala a zařadila do jídel servírovaných na palubách ingredience, které obsahují tzv. pátou chuť, nebo-li umami. Ta se nachází v mořských řasách, sušených rajčatech nebo parmesánu. Právě ona výborně funguje ve vysokých nadmořských výškách a dodává jídlům bohatou a zajímavou chuť.

Doporučení na cesty letadlem od Petra Havlíčka:

  1. Pokud víte, že potřebujete každé tři hodiny jíst, dejte si ještě před vstupem na palubu kvalitně obloženou bagetu, která vás zasytí.
  2. Pokud to přepravní pravidla povolí, vemte si s sebou na palubu drobné svačinky, které případně zaženou hlad nebo doplní palubní menu: ideální jsou suché chleby ( vhodné zvláště u bezlepkářů), raw tyčinky, kvalitní proteinové tyčinky, celozrnné sušenky, jerrky maso).
  3. Snažte se dostatečně pít, v letadle je sušší vzduch, který dehydratuje organismus. Pozor, alkoholu byste se měli raději vyhnout. A když, pak vsaďte raději na pivo nebo bílé víno.
  4. Pokud to letecká společnost nabízí, zkuste si objednat vegetariánské menu – bývají z velmi kvalitních surovin.
  5. Přizpůsobte se času a po příletu na místo pokračujte jídlem podle denní doby.
  6. Pokud je to možné, konzumujte věci, které obsahují vlákninu. Pomůžete tím svým střevům a zabráníte zácpě, kterou může způsobit delší sezení a omezený pohyb.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: výživový poradce Petr Havlíček, British Arwais
Zdroj fotografií: British Arwais
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků