Jídlo na cestách hraje jednu z důležitých rolí. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme o to víc. Věděli jste, že v letadlech je u jídla důležitá i tzv. pátá chuť umami?
Kdysi nám maminky na cestu balily obložené chleby s uherákem nebo smažily řízky. Doba pokročila a dnes většinou na dovolenou cestujeme letecky. A do letadla jak známo není svačinky třeba, protože tam většinou jídlo dostanete. I když to záleží na tom, jak dlouho váš let trvá a s jakou leteckou společností cestujete.
Poprvé na začátku 20. století
První leteckou společností, která zavedla občerstvení na svých palubách, byla společnost Imperial Airways, předchůdkyně dnešních British airways. Bylo to na lince z Londýna do Paříže. Psal se rok 1927 a menu tehdy obsahovalo jen pár velmi jednoduchých položek: sendviče, sušenky, kávu, čaj, minerálku, pivo a whisky. Přesto šlo o něco naprosto výjimečného, co dodnes můžeme považovat za známku jistého luxusu. Nízkonákladové linky totiž zlevnily létání, ale své služby omezily na prostý přesun z místa na místo bez doprovodného servisu. Za případný catering si zde budete muset připlatit.
Zajímavosti z letecké kuchyně
Ve výšce 11 000 metrů nad mořem ztrácí člověk schopnost vnímat chuť až o 30 % a stejné jídlo, které by vám na zemi chutnalo by se vám ve vzduchu mohlo zdát mdlé. British Airways vsadila na doporučení předního britského šéfkuchaře Hestona Blumenthala a zařadila do jídel servírovaných na palubách ingredience, které obsahují tzv. pátou chuť, nebo-li umami. Ta se nachází v mořských řasách, sušených rajčatech nebo parmesánu. Právě ona výborně funguje ve vysokých nadmořských výškách a dodává jídlům bohatou a zajímavou chuť.
Doporučení na cesty letadlem od Petra Havlíčka:
- Pokud víte, že potřebujete každé tři hodiny jíst, dejte si ještě před vstupem na palubu kvalitně obloženou bagetu, která vás zasytí.
- Pokud to přepravní pravidla povolí, vemte si s sebou na palubu drobné svačinky, které případně zaženou hlad nebo doplní palubní menu: ideální jsou suché chleby ( vhodné zvláště u bezlepkářů), raw tyčinky, kvalitní proteinové tyčinky, celozrnné sušenky, jerrky maso).
- Snažte se dostatečně pít, v letadle je sušší vzduch, který dehydratuje organismus. Pozor, alkoholu byste se měli raději vyhnout. A když, pak vsaďte raději na pivo nebo bílé víno.
- Pokud to letecká společnost nabízí, zkuste si objednat vegetariánské menu – bývají z velmi kvalitních surovin.
- Přizpůsobte se času a po příletu na místo pokračujte jídlem podle denní doby.
- Pokud je to možné, konzumujte věci, které obsahují vlákninu. Pomůžete tím svým střevům a zabráníte zácpě, kterou může způsobit delší sezení a omezený pohyb.
Připravila: Věra Hájková