Zdraví

Klíčení semínek: Vitamínovou bombu si můžete udělat ze svačiny i vy

Sbírání kytiček

Právě teď procházíme obdobím, kdy naše tělo potřebuje po zimě doplnit co nejvíce vitamínů a minerálů. Ideální jsou čerstvé zdroje v podobě klíčků a mladých rostlinek, které jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Dopřát si je přitom můžete jednoduše z vlastních zdrojů. Stačí si zasít semínka třeba do květináče na parapetu.

Klíčky lze bez nadsázky označit za superpotraviny. V momentě, kdy je zasadíte a zalijete, začíná proces klíčení. Během něj probíhají metabolické děje, jejichž výsledkem jsou látky, které mají budoucímu rostlinnému organismu dostatek živin pro růst. V naklíčených semenech se aktivují enzymy a až několikanásobně vzroste obsah vitamínů, zejména E a C a vitamínů skupiny B.

Mladé rostlinky jsou rovněž plné hodnotných bílkovin a minerálů, zejména vápníku, hořčíku, fosforu a železa. Obsahují pro lidský organismus důležité nenasycené mastné kyseliny, které snižují riziko srdečních chorob a hladinu cholesterolu v krvi. Větší výhonky jsou také zdrojem chlorofylu (zelený pigment), který má velmi výrazné hojivé a protizánětlivé účinky, zpomaluje stárnutí a příznivě ovlivňuje funkci střev.

A která semena můžeme použít pro klíčení? Jde především o semena různých druhů zeleniny, luštěnin, obilovin i bylin. Jak uvádí web Akademie léčivé výživy, každá rostlinka má na lidský organismus trochu jiné účinky.

Semínka vhodná pro klíčení

Řeřicha setá se odpradávna využívala k prevenci jarní únavy a na zvýšení imunity, čistí tělo a chrání ho proti nemocem. Její nakličování je snadné, obejdete se bez zeminy, roste rychle a nevadí jí horší světelné podmínky. Má ostřejší, pikantní chuť, používá se do salátů, pomazánek či na posypání polévek.

Vojtěška neboli „alfa alfa“, jako samec – otec všech potravin, elixír života. Má jemně oříškovou chuť, detoxikuje organismus a dezinfekční efekt. Dokáže léčit a doplnit deficit vitamínů. Jíst můžeme mladé bílé klíčky, které se hodí na kaše, rýži či jako ozdoba do polévek. Vojtěšku ale můžeme nechat růst v květináči a stříhat potom mladé rostlinky do salátů.

Hrách naklíčí za 2-5 dní a je vynikajícím rostlinných zdrojem bílkovin (obsah až 25 %). Obsahuje velké množství vitamínu C, provitamínu A, železa a vitamínů řady B. Z minerálů naše tělo obohatí o fosfor, vápník a měď. Citlivějším osobám se doporučuje hrách před konzumací oloupat, což jde u klíčků skoro samo.

Na co si dát při klíčení pozor?

Klíčit se dá mnoho semen, ale není to zcela bez omezení. Nekličte semínka určená pro výsadbu a také si dejte pozor na semínka melounu či velkých fazolí, ta by vám také neudělala dobře. Vhodná ke klíčení nejsou ani semínka, která tvoří gel, např. len nebo chia.

Pokud budete klíčit pohanku, pak ze světlých loupaných semen. Celkově posiluje organismus, vyživí nás zejména rutinem, který podporuje srdce. Naklíčené pohanky ale nejezte větší množství, protože obsahuje i látky, jež způsobují hyperfotosensitivitu, to znamená, že se může na slunci objevit na kůži svědivá vyrážka.

Tip: Jste-li začátečníci, zkuste to s mungem či řeřichou.

Autor: odbornice na výživu Adéla Roubíčková

Zdroj informací: www.akademielecivevyzivy.cz, odbornice na výživu Adéla Roubíčková, www.healthline.com/nutrition/raw-sprouts
Zdroj fotografií: Freepik
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL