Vrcholem svátků jsou silvestrovské oslavy, kterým dominují zejména chlebíčky, jednohubky a alkohol. Jak naše tělo reaguje na takovou nezdravou zátěž a na co si dát pozor, poradí lékař Vaskulárního a gastroenterolického centra MUDr. Arbër Prifti.
Známe to všichni. Po požití alkoholu nás dohání mlsná. Neodolatelná chuť na nezdravá mastná jídla. „Alkohol je vysoko kalorický a logicky by měl chuť k jídlu spíše tlumit, opak je však v případě alkoholu realitou. Alkohol působí komplexně, stimuluje sekreci trávicích šťáv, stimuluje centra hladu a sytosti, zvyšuje pocit hladu a ovlivňuje limbický systém (struktury, které se podílejí na našem emočním životě, motivaci a vegetativních funkcích). Jinými slovy snižuje zábrany a dělá jídlo “přitažlivějším”, proto si pak dovolíte jíst jídla, která vám chutnají, ale víte, že jsou nezdravá,“ vysvětluje MUDr. Arbër Prifti.
Kocovina
Po bujarém večírku končícím někdy v brzkých ranních hodinách přichází únava a mnohdy následuje „celodenní vyčerpání“. „Po probdělé noci dochází v těle k vyčerpání tekutin i minerálů, ke kumulaci látek vznikajících při metabolizování alkoholu a kumulaci odpadních látek, které vznikají při zvýšeném spalování cukrů a tuků,“ říká MUDr. Arbër Prifti.
Jak na kocovinu
V případě, že dojdete do stádia pořádné kocoviny, je dobré nasadit léčbu spánkem, tmou, tichem, čerstvým vzduchem a nealkoholickými tekutinami. Pomůže zvýšený příjem minerální vody, hořčíku, draslíku nebo vitamínu B. Lékař vaskulárního a gastroenterolického centra dle vlastní zkušenosti také radí zázvorový čaj s medem, bez citronu, s pár kapkami tinktury z ostropestřce.
Jak tedy zvládnout bujaré popíjení, abychom následně nelitovali?
Připravila: Kateřina Soušková
Zdroj: tiskové materiály nemocnice Agel
Foto: Julia Larson Pexels