Přísady na 4 porce
- 800 g krůtích prsou
- 1 lžíce koriandrových semínek
- 4 hřebíčky
- 1/2 lžíce kuliček bílého pepře
- 1 tobolka vanilky
- svazek tymiánu
- 2 lžíce oleje
- 400 ml silného drůbežího vývaru
- 4 lžíce škrobové moučky
- 4 lžíce suchého vermutu (například Noilly Prat), sůl a čerstvě mletý pepř
- Na čatní
- 200 g cibule
- 1 lžíce oleje
- 340 g čerstvých amerických brusinek (cranberries)
- několik nitek šafránu
- 4 lžíce bílého vinného octa
- 4 lžíce želírovacího cukru typ 2:1
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g vlašských ořechů
Příprava
- Krůtí prsa opláchněte a osušte. Do hmoždíře dejte koriandr, hřebíček, pepř a stáhnuté listy tymiánu (několik snítek nechte na ozdobu). Tobolku vanilky podélně rozřízněte, vyškrabte dřeň a přidejte do hmoždíře (tobolku nevyhazujte). Vše jemně rozdrťte za postupného přidávání oleje. Směsí silně potřete krůtí prsa a nechte přikryté 1 až 2 hodiny marinovat.
- Mezitím si oloupejte a pokrájejte cibuli na čatní. Rozehřejte olej a cibuli na něm 5 minut poduste. Cranberries (americké brusinky) propláchněte a spolu se šafránem, octem, 100 ml vody a želírovacím cukrem přidejte k cibuli. 6 až 8 minut za častého míchání povařte. Osolte, opepřete. Ořechy nahrubo nasekejte, na pánvi krátce nasucho opražte a vmíchejte do čatní. Nechte vychladnout.
- Silnostěnný kastrol bez tuku rozehřejte, vložte do něj maso a ze všech stran opečte. Přidejte zbylou tobolku vanilky, zalijte vývarem a na mírném plameni přikryté 50 až 60 minut poduste. Vyjměte maso ze základu a nechte je přikryté asi 10 minut odpočívat. Škrob promíchejte s vermutem, vmíchejte do omáčky a nechte přejít varem. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Maso pokrájejte na plátky a naaranžujte na talíř spolu s čatní. Ozdobte tymiánem. Omáčku podávejte zvlášť.
Nutriční hodnoty pro 1 porci
energie: 546 kcal/2282 kJ
tuk: 25,6 g
bílkoviny: 52,7 g
uhlohydráty: 25,0 g
Foto: Americké brusinky
20. 7. 2012