Gastro

Makronky podle šéfcukráře Pavla Jurašky

Chutnají vám francouzské macarons, u nás známé jako makronky? Drobné mandlové „laskonky“ nejrůznějších barev slepované ochucenou náplní? Můžete vyzkoušet recept šéfcukráře Brasserie La Gare Pavla Jurašky a pro inspiraci pár dokonalých makronek v téhle vyhlášené francouzské brasserii také ochutnat.

Ingredience na 40 kusů makronek


Těsto:
250 g mandlové moučky
250 g cukru moučka
200 g bílků
225 g cukru písek
75 ml vody
špetka soli

Náplň:
může být libovolná:
marmeláda, čokoládový ganáž, mascarpone s ovocem, máslový krém apod.

Pracovní postup:
Smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky si rozdělíme na polovinu (100 a 100 g). Do kastrůlku si připravíme cukr písek s vodou. První polovinu bílků společně se špetkou soli vyšleháme a dáme vařit spolu s cukrovou vodou. Vaříme na 118 stupňů. Rozvar vlijeme do sněhu (na třikrát) a šleháme. Mezitím vlijeme druhou polovinu bílků do směsi mandlové moučky a cukru, vznikne kaše. Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše. Tuto základní směs nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme 45 minut osychat. Poté pečeme 9 minut na 180 stupňů (na co nejmenší výkon trouby). Z plechu sundáváme až za studena!

Do těsta můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao apod., podle toho, pro jaký druh makronek jsme se rozhodli.

 

Foto: Brasserie La Gare
23. 11. 2012


Diskuze: příspěvků