Akce

MIKULOV GOURMET FESTIVAL 2012

V Mikulově proběhne úspěšný GOURMET FESTIVAL, jehož třetí ročník představí celou řadu vybraných krajových pokrmů. Vyhlášené speciality z bohatého dědictví pěti národů můžete ochutnat od 1. do 3. června.

Letošní téma festivalu odpovídá na otázku, jak se měnila bohatá mikulovská gastronomie napříč staletími. Co dobrého vařili Moravané, na čem si pochutnávali Habáni, co milovali Rakušané, Němci či Židé, kteří ve městě pod Pálavou žili?

„Přestože národnosti se na Mikulovsku střídaly, každá využívala štědrosti a úrodnosti našeho vinařského kraje. Navíc každá z kuchyní vycházela především z čerstvých surovin, které jih Moravy nabízel a stále nabízí. A nesmíme zapomínat ani na víno, které zde hrálo významnou roli, a to jak v životě a vztazích, tak samozřejmě také v gastronomii,“ zdůraznil Petr Marcinčák, hlavní organizátor festivalu.

Chuťové pohárky návštěvníků festivalu se mohou opět těšit na gastronomické kouzlení nejlepších českých kuchařů, kteří historická jídla pro mikulovský festival připravili. Všichni kuchaři vaří z klasických surovin, které jsou běžně k dostání u místních prodejců a dodavatelů.

Jedinečné gastronomické dovednosti v Mikulově předvedou členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky, kteří mají za úkol otevřít „pomyslné“ historické kuchařky zmíněných pěti národů a připravit pět tříchodových menu, které bude během festivalu nabízet pět mikulovských restaurací – Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, Hotel Eliška, Zámecká restaurace a restaurace Aquarium Relax.

A jaké gastronomické speciality na vás čekají? Tak třeba z kulinárního dědictví Habánů můžete ochutnat teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohovou pěnou s meruňkovým čatní, zatímco v domácím moravském menu na vás čeká pečený candát na chřestovém ragů a kroketa z mlíčí či uzený kapr na jelítku s fenyklovou pěnou. Excelentní pokrmy z ryb jsou z produktů Rybníkářství Pohořelice a.s. A protože Mikulov je také městem vína, všechna historická menu doplní výtečná vína z Pálavských vrchů či z nedalekých Novosedel.

Připravila: Katka
Foto: archiv firmy
24. 5. 2012


Diskuze: příspěvků