Domácnost

Nekrm koš: jak správně skladovat potraviny

Sbírání kytiček

Smutnou realitou je, že třetina veškerého jídla na světě skončí v koši a výrazný podíl na tomto plýtvání mají domácnosti.

Jednoduché výpočty přitom říkají, že pokud by průměrná česká rodina se dvěma dětmi omezila plývání potravinami, dokáže ročně ušetřit více než 14 tisíc korun! Stačí začít přemýšlet nejen nad nákupy, ale také nad správným skladováním potravin.

Rajčata do lednice nepatří!

Mezi českými zákazníky panují nejasnosti kolem termínů „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. V koši navíc končí i potraviny, které pouze nevypadají dobře, a přitom by bylo možné je ještě dále zužitkovat. Pro zachování čerstvosti potravin je nesmírně důležité také správné skladování. Stačí se naučit několik jednoduchých triků, které vám pomohou udržet potraviny déle čerstvé. Vaše rajčata tak například už nikdy nemusí dostat padáka, protože vypadají staře. Nedávejte je do lednice. Právě rajčata, papriky nebo lilek totiž ztrácí v chladu svoji chuť i hodnotné látky. Skladujte je raději při teplotě mezi 8 a 15 stupni Celsia, případně při pokojové teplotě.

Správné skladování prodlužuje čerstvost potravin

Základem skladování potravin v lednici je správná teplota a rozložení jednotlivých produktů. Optimální teplota v lednici jsou 4 stupně Celsia, nicméně je dobré vědět, že teplota v rámci prostoru lednice kolísá. Nejchladnější jsou spodní poličky a přihrádka pro zeleninu, naopak prostor v horních poličkách může být o trochu teplejší. Do spodní části ledničky proto dávejte čerstvé maso, které byste zároveň měli držet co nejdál od mléčných produktů, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci. Jogurty umístěte v poličkách až úplně dozadu.

Lednice by rozhodně neměla být přeplněná, ale zaplněná nanejvýš ze tří čtvrtin. Jinak hrozí, že proudění vzduchu a chlazení nebude dostatečně efektivní. Nejčerstvější jídlo ukládejte v lednici dozadu. Naopak potraviny s blížícím se datem exspirace dejte více „na oči“, abyste věděli, že je třeba je rychle sníst. Do spodní přihrádky na ovoce a zeleninu můžete dát například mrkev, petržel, brambory nebo celer.

Správné skladování potravin je tématem letošního ročníku kampaně Nekrm koš!, kterou vytvořila společnost Kaufland. Další užitečné rady a informace o tom, jak správně potraviny nakupovat, skladovat a včas spotřebovat, aby nemusely skončit v koši, jsou již nyní k dispozici na webových stránkách projektu www.nekrmkos.cz. Do kampaně se zapojili také influenceři Jitka Nováčková a Tomáš Hradecký, kteří budou vybrané tipy na zpracování potravin či jejich správné skladování sdílet na svých sociálních sítích.

Letošní podoba kampaně Nekrm koš! si klade za cíl inspirovat lidi k tomu, aby přemýšleli nejen o tom, co jedí, ale také jak potraviny skladují a jak s nimi například zacházejí v případě, že jejich vzhled už není zcela ideální. Protože si uvědomujeme, jak velký problém plýtvání potravinami představuje, rozhodli jsme se sdílet nejrůznější rady a tipy, jak předcházet vzniku potravinového odpadu,“ říká tisková mluvčí společnosti Kaufland ČR Renata Maierl.

Připravila: Pavla Pokorná

Zdroj informací: Kaufland
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL