Hledáte recept na nějakou chuťovku? Vyzkoušejte plněné sardinky.
Ingredience na 4 porce
• 12 nebo 15 vykostěných sardinek
• 15 černých nebo zelených španělských oliv
• 1 stroužek česneku
• 1/2 cibule
• Kousek celeru (cca 10 cm)
• 1 rajče
• 1/2 žluté nebo zelené papriky
• Panenský olivový olej
• Sůl a pepř
• Saturejka nebo oregano
• Pažitka
Postup
- Česnek nakrájíme a smícháme s nasekanou paprikou a celerem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Rajče oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nasekáme olivy.
- Na pánvi s olejem orestujeme česnek, celer, cibuli a papriky. Ponecháme několik minut a přidáme rajče, saturejku a olivy. Dochutíme solí a pepřem a dáme na stranu.
- Opláchneme sardinky a osušené je rozevřeme kůží dolů. Na začátek sardinky dáme kousek připravené směsi, zabalíme ocasem nahoru a vložíme do olejem vytřené zapékací mísy. Opakujeme pro všechny zbývající sardinky. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C po dobu několika minut (jsou upečené téměř okamžitě). Vyjmeme z trouby.
Servírování:
Posypeme sekanou pažitkou a podáváme. Můžeme podávat také s olejem, ve kterém rozdrtíme několik černých španělských oliv. Jako alternativu můžeme použít několik lžic tapenády smíchané s olejem.
Foto: Španělské olivy
25. 11. 2011