Gastro

Ptačí hnízdo

Vyzkoušejte krásný a chutný moučník ve tveru ptačího hnízda.

Doba přípravy: asi 30 minut

Na těsto:
• 250 g bílého jogurtu
• 200 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 4 vejce
• 300 g hladké mouky
• ½ balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
• 100 g nastrouhané mléčné čokolády

Na náplň:
• 200 g čerstvých jahod
• šťáva z jednoho citrónu
• 5 zarovnaných PL cukru
• 250 g zakysané smetany
• 200 ml smetany ke šlehání
• 1 balíček Želatiny v plátcích Dr.Oetker (6 plátků)

Na potření:
• 250 ml smetany na šlehání
• 2 zarovnané PL moučkového cukru
• 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker

Na ozdobení:
• 7 čerstvých jahod
• 7 mandlí
• trošku změklé čokolády
• 2 zarovnané PL kakaa

Ještě potřebujeme:
• plech o velikosti 20 x 30 cm
• cukrářský sáček s hladkou trubičkou
• sítko
• špejle

Příprava:

1. Na těsto ručně vymícháme jogurt, cukr, vanilínový cukr a vejce dohladka. Smícháme mouku s kypřicím práškem a vmícháme do jogurtu. Nakonec zlehka ručně vmícháme nastrouhanou čokoládu. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech 20 x 30cm, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě.

Elektrická trouba: 190°C
Horkovzdušná trouba: 170°C
Plynová trouba: stupeň 3-4

Doba pečení: asi 35 minut

2. Na náplň rozmixujeme ručním ponorným mixérem jahody, citrónovou šťávu, cukr a vypracujeme pyré, které smícháme se zakysanou smetanou. Smetanu na šlehání vyšleháme ručním elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni do tuha. Želatinu připravíme podle návodu na obale, necháme mírně zchladnout a vmícháme ji do pyré. Nakonec zlehka vmícháme vyšlehanou šlehačku. Náplň necháme asi 15 minut mírně ztuhnout.

3. Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme. Pláty spojíme krémem a necháme 2 hodiny v lednici ztuhnout. Smetanu na šlehání s cukrem a Smeta-fixem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem do tuha. Povrch a okraje dortu potřeme 3/4 šlehačky. 1KL šlehačky ponecháme na ozdobu, zbylou šlehačku dáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na povrchu dortu vytvoříme hnízdo.

4. Na ozdobení vyřežeme ze špičky jahod malý klínek a vložíme mandli jako jazyk. Jahody uložíme do hnízda. Ze šlehačky uděláme oči a z trošky roztopené čokolády pomocí špejle uděláme zornice. Dort zlehka posypeme kakaem. Uchováváme v chladu.

Foto: Dr. Oetker
10. 6. 2011


Diskuze: příspěvků