Gastro

Radíme vám: jak si připravit sushi

Sbírání kytiček

Možná jste si ho dali v restauraci, na party nebo na narozeninové oslavě kamarádky. Chutnalo vám? Pak nečekejte, až se znovu objeví vhodná příležitost – sushi si můžete připravit sami doma.

Toto původem tradiční japonské jídlo u nás už poměrně zdomácnělo, přesto se někteří stále obávají, že jeho přípravu nezvládnou. Opak je však pravdou. Chce to jen vhodné suroviny a trochu cviku.

Kolik jich existuje?

Sushi se dělí do sedmi základních kategorií.

  • Nejznámější je patrně maki sushi, malá kolečka tvořená syrovou rybou nebo zeleninou, které se obalují v rýži a mořské řase.
  • Možná jste však už okusili i nigiri sushi: váleček rýže, na němž je položený plátek syrové ryby nebo mořský plod potřený pastou wasabi.
  • Uramaki vlastně představuje maki sushi „naruby“.
  • Gunkan maki zase připomíná zmiňované nigiri, jen navíc obsahuje tenký proužek řasy, který obaluje váleček rýže i surovinu.
  • A temaki sushi? Představte si malé kornoutky vyrobené z mořské řasy, naplněné směsí rýže a kousky ryb.
  • Kdežto temari sushi jsou rýžové kuličky obalené plátky ryb.
  • Naši malou exkurzi zakončíme dovětkem o oshi sushi: chystá se ve speciálních dřevěných formách (do nich se dávají vrstvy rýže prokládané rybami, syrovou zeleninou a wasabi).

Co byste měli mít doma

Sushi vlastně znamená „kyselou rýži“. Základní surovinou je rýže ochucená rýžovým octem, nejlépe krátkozrnná japonského typu, například Tamanishiki nebo Yumenishiki. Dále budete potřebovat mořské řasy a pak suroviny na náplň: například zeleninu (často se používají nudličky okurky), syrové ryby (včetně oblíbeného lososa), mořské plody a podobně. Na dochucení si připravte křen wasabi, nakládaný zázvor a sójovou omáčku. A při samotné práci se neobejdete bez bambusové podložky.

Náš tip: Zázvor si můžete naložit i doma. Nakrájené a spařené plátky zázvoru marinujte ve směsi octa a cukru přibližně půl hodiny.

Co byste ještě měli vědět

Správně uvařená a ochucená rýže je základem úspěchu. A pokud si myslíte, že se sushi stane běžnou součástí vašeho jídelníčku, pak se vyplatí koupit speciální rýžovar, ve kterém se rýže nikdy nepřipálí. Ale teď už se pusťme do přípravy maki sushi!

Nejprve si uvařte rýži a pak ji promíchejte se směsí z rýžového octa, cukru a soli. Směs si lze připravit i do zásoby: 1 litr rýžového octa smíchejte se 400 gramy cukru a 200 gramy soli. Oddělte 230 ml tohoto nálevu, který použijte na 8 šálků vařené rýže (zbytek nálevu uložte do ledničky na příště). Nálev s rýží opatrně promíchávejte, aby se narušila struktura zrnek. Je rýže lepkavá a konzistentní? Pak jste ji připravili správně.

Maki sushi s lososem nebo okurkou

Suroviny:
uvařená rýže, plátky mořské řasy, čerstvý syrový losos (salátová okurka), sezamová semínka, pasta wasabi, sojová omáčka, mistička s vodou s trochou rýžového octa

Jak na to:
Na stůl si připravte misku s vodou a trochou rýžového octa. Slouží k oplachování rukou, aby se rýže při přípravě sushi tolik nechytala na prsty, a zároveň dezinfikuje.

 

  1. Na bambusovou podložku obalenou v potravinové fólii (rýže se pak nebude tolik lepit) položte plátek mořské řasy, lesklejší stranou dolů. Vezměte 75 gramů uvařené rýže a rozložte ji na řasu. Na vzdálenějším okraji řasy nechte volný centimetrový proužek – řasa se pak dá lépe slepit k sobě.
  2. Rýži lehce potřete wasabi a posypte sezamovým semínkem. Zejména do té doby, než získáte cvik, dodržujete jedno pravidlo – menší množství je lépe.
  3. Plátky lososa nakrájejte na širší proužky (pokud použijete okurku, tu pak na velmi jemné proužky) a několik kousků položte na rýži, jak vidíte na fotografii.
  4. Začněte rolovat. Podložku chyťte zespoda a sushi začněte pomalu stahovat. Důležité je netlačit, rolka se jen lehce zamotá. Přimáčkněte ji ze strany blíž k vám, nadzvedněte rohožku, rolku otočte o 90 stupňů a lehce přimáčkněte z boku a seshora, aby získala tvar. Výsledkem by měla být pevná rolka, která se nerozpadá.
  5. Ostrý nůž namočte do vody a rolku nakrájejte na 6 kousků. Kousky jemně namáčejte do sojové omáčky a můžete si pochutnávat.

Text: Marcela s využitím materiálů Sencor
Foto: archiv firmy Sencor
8. 5. 2013

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků