Gastro

Recept na dýňový koláč

Sbírání kytiček

Využijte sezónu dýní a upečte si výborný dýňový koláč. Dýňová dužina obsahuje mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení a správnou funkci střev. Bohatá je také na důležitý antioxidant beta-karoten, který chrání organismus a je zdrojem vitamínu A.

snadná příprava Doba přípravy: asi 40 minut

Doba kynutí: asi 45 + 15 minut

Doba pečení: asi 40 minut

Vystačí na: asi 12 porcí

Na těsto

100 ml mléka
60 g změklého másla nebo margarínu
250 g hladké mouky
1 balíček sušeného Droždí Dr. Oetker
½ KL soli
2 bílky

Na náplň

700 g dýně (např. Hokaido)
500 ml 100% pomerančové šťávy
250 g zakysané smetany
75 g Gustinu bez lepku Dr. Oetker
2 vejce
2 žloutky
80 g cukru
1 zarovnaná KL mleté skořice
1 zarovnaná KL mletého sušeného zázvoru
½ KL mletého muškátového oříšku
25 g loupaných dýňových jader

Ještě potřebujeme

dortovou formu (Ø 26 cm)
ponorný mixér

1. Na přípravu těsta v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo nebo margarín. V míse smícháme mouku s droždím, solí a bílky. Přidáme mléko s máslem nebo margarínem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 45 minut kynout.

2. Na přípravu náplně dýni nakrájíme na plátky, odstraníme jádra, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dýni vložíme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou a asi 15 minut povaříme. Poté dýni pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. V míse zamícháme zakysanou smetanu se škrobem, vejci, žloutky, cukrem, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem dohladka. Přidáme dýňová jádra a rozmixovanou dýni a důkladně promícháme.

3. Na pomoučené pracovní ploše z těsta vyválíme plát (Ø 34 cm). Naneseme na dno a okraj vymazané formy, přitlačíme a vytvoříme okraj vysoký 4 cm. Dno pomocí vidličky na několika místech propícháme. Náplň nalijeme na těsto a koláč necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Elektrická trouba: 200 °C Horkovzdušná trouba: 180 °C Plynová trouba: stupeň 4 Doba pečení: asi 40 minut

4. Koláč podáváme vlažný.

TIP: Před podáváním můžeme koláč pokapat dýňovým olejem. Koláč lze zamrazit.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Dr. Oetker
Zdroj fotografií: Dr. Oetker
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků