Gastro

Recept na portobello burger

Sbírání kytiček

Hledáte netradiční recept? Skvěle šťavnaté a chutné portobello v kombinaci s plackou z mletého hovězího masa je opravdu výborné.

Portobello jsou velké krémové žampiony. Někdy se jim také říká steakové. Můžete s nimi pracovat podobně, jako s masem. V našem receptu nahradí housku.

Portobello je nízkokalorické, obsahuje hodně vlákniny a antioxidanty,“ radí výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.

Podle webu rehabilitace.info jsou bohaté na esenciální vitaminy a minerály. Zajímavý je obsah grifolinu, lektinů, betaglukanu a lentianu. Jsou bohatým zdrojem vitaminu B2 – riboflavinu a B3, který pomáhá snížit hladinu choresterolu v krvi. Obsahuje také L-ergothionein, který pomáhá bojovat proti zánětu.

Ingredience na burger

  • 8 velkých portobello žampionů
  • cca 400 g mletého hovězího (4 ks)
  • sůl, pepř
  • 2 ks velkých rajčat
  • vanička mix zeleninového salátu
  • 1 velká červená cibule
  • 2 lžíce sezamových semínek

Dip

  • 150 g zakysané smetany
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl

Postup přípravy na portobello burger

Nejprve si připravte dip a veškerou zeleninu na burger. Zakysanou smetanu smíchejte s nasekanou pažitkou a špetkou soli. Důkladně promíchejte a dejte odležet do lednice.

Rajčata a červenou cibuli si očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Mezitím, co se gril rozehřívá, si připravte žampiony a maso. Žampiony zbavte nožiček a osolte je z obou stran. Maso si rozdělte na čtyři díly a vytvarujte si placky. Osolte a opepřete je z každé strany.

Jakmile je gril rozehřátý, vložte připravené maso a žampiony. Burgery grilujte přibližně tři až čtyři minuty z každé strany. Až bude maso hotové, dejte jej odpočívat a žampiony grilujte ještě další dvě minuty. V momentě, kdy jsou žampiony opečené, můžete začít s kompletací burgeru.

Na vnitřní stranu klobouku žampionu dejte menší hrst zeleného salátu, poté pár koleček rajčete, na maso zhruba jednu velkou lžíci připraveného dipu, znovu salát, kolečka červené cibule a klobouk žampionu.

Na závěr vrchní část žampionu posypte sezamovými semínky a celý burger zpevněte párátkem.

Připravila: Katka Soušková
Zdroj: www.rehabilitace.info/zdravotni/zampiony-portobello-a-jejich-ucinky-na-zdravi/, Sage grill, výživová poradkyně Ivana Bednářová BA,
Foto: Sage grill

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL