Zdraví

Řepkový olej, slunečnicový olej, lněný olej a jejich využití v kuchyni

Přemýšlíte, jaké oleje používat na vaření? Podívejme se podrobněji na řepkový, slunečnicový a lněný olej.

Řepkový olej

Získává se z řepky olejné. V minulosti byl nevhodný pro potravinářské účely kvůli vysokému obsahu kyseliny erukové. Cílevědomou prací mnoha šlechtitelských týmů v Evropě a Kanadě byl už v 70. letech obsah této mastné kyseliny postupně snížen až na zlomek původního obsahu.

V současnosti pěstované odrůdy tuto kyselinu téměř neobsahují. Olej z této řepky má v sobě 30 % polynenasycených mastných kyselin omega 6 a omega 3. Obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin, což je velmi příznivé pro srdečně-cévní systém.

Má vysokou tepelnou stabilitu díky převažujícímu zastoupení mononenasycených mastných kyselin, které jsou odolnější k vyšším teplotám, a neutrální chuť. To jsou důvody, proč je ideální pro široké využití jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Je nejvhodnějším olejem pro smažení a použití ve fritéze. Bod zakouření je 240 °C

Slunečnicový olej

Získává se ze semen slunečnice a patří mezi nejzdravější oleje pro svůj vysoký obsah omega 6 polynenasycených mastných kyselin. Má vysoký obsah vitaminu E, který je skvělým antioxidantem. Je vhodný zejména pro studenou kuchyni, při vysokých teplotách je méně stabilní, snadněji se oxiduje. Bod zakouření je 110 °C

Lněný olej

Získává se ze semen lnu setého a má ze všech olejů nejvyšší obsah omega 3 mastných kyselin, které tvoří až 60 %, což zároveň znamená, že vyžaduje šetrné zacházení. Může snadno oxidovat a není-li uchováván v chladu a ve tmě, rychle žlukne. Vzhledem k jeho citlivosti k vyšším teplotám je využíván pouze ve studené kuchyni nejen na přípravu salátů, pomazánek a dipů, ale také k dochucení sladkých jídel. Bod zakouření je 107 °C

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.healthline.com/nutrition/rapeseed-oil#_noHeaderPrefixedContent, www.healthline.com/nutrition/is-sunflower-oil-healthy, www.healthline.com/nutrition/flaxseed-oil-benefits
Zdroj fotografií: Pixabay

Diskuze: příspěvků