Soutěže

Soutěž o ošatku, zástěru, kvásek, droždí a receptáře z kuchyně Dr.Oetkera

Upečte si skvělý domácí chleba z kváskového těsta.

Kvásek obsahuje bakterie mléčného kvašení a tím dodá chlebu i pečivu dokonalou lehce nakyslou kváskovou chuť a vůni. Je vhodný na pečení kváskového chleba a pečiva, ale také na pečení sladkých moučníků například bábovek, mazanců nebo vánoček. Kváskové pečivo vám vydrží dlouho čerstvé. 

Dr. Oetker Žitný kvásek Foto: Dr. Oetker

Žitný kvásek Dr.Oetker obsahuje pouze rostlinné složky a je to proto certifikovaný VEGAN výrobek. Kvásek můžete použít také na přípravu těsta v domácí pekárně. S Žitným kváskem Dr. Oetker můžete péct dvěma způsoby – rychle nebo tradičně. 


Rychlé pečení kváskového chleba 

Pro okamžité použití sušeného kvásku je nutné do těsta přidat i sušené droždí. Výhodou je, že nemusíte kvásek pěstovat předem. Díky kvásku a droždí je pak chléb krásně nakynutý a zároveň vzdušný, kvásek mu tak dodá typickou kváskovou chuť a vůni. 


Recept na rychlé pečení domácího kváskového chleba, který najdete na obalu, byl pečlivě vyzkoušený ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud dodržíte správný postup i vybrané suroviny, máte 100 % jistotu, že se vám chléb povede. 

Dr. Oetker ošatka Foto: Dr. Oetker

Tradiční pečení kváskového pečiva 

Sušený kvásek můžete také oživit a péct bez použití dalších kypřidel. Musíte ale počítat s tím, že tento proces bude trvat několik dnů. Návod na oživení kvásku najdete na: https://www.oetker.cz/kvasek/oziveni-kvasku

Dr. Oetker zástěra Foto: Dr. Oetker

Domácí kváskový chléb připravený pomocí Žitného kvásku Dr. Oetker. 

V míse smícháte: 150 g žitné mouky 350 g pšeničné hladké mouky 1,5 kávové lžičky soli 1 kávovou lžičku cukru 1 balíček Droždí Dr. Oetker 1 balíček Žitného kvásku Dr. Oetker Postupně přidáte 400 ml vlažné vody, důkladně prohnětete a vypracujete hladké těsto. 


Přikryjete ho utěrkou a necháte na teplém místě asi hodinu kynout. Poté těsto ještě jednou propracujete a přenesete do formy (10×30 cm) vyložené papírem na pečení. Povrch potřete vodou a podélně nařízněte nožem. Chléb můžete posypat semínky nebo kmínem. Těsto necháte ještě hodinu kynout ve formě. 


Vložíte do předehřáté trouby na 220º C a poté ho dáte na 15 minut péci. Pak ztlumíte teplotu na 190º C a pečte ještě dalších 30 minut. Chléb z trouby vyjměte a nechte zcela vychladnout. 


Více informací najdete na www.oetker.cz.


Tři z vás mohou vyhrát balíček od Dr. Oetkera.


Soutěž probíhá od 9. do 23. srpna 2020.


Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Dr. Oetker

Foto: Dr. Oetker


Vyhlášení vítěze soutěže

Na otázku
Kdy byla založena společnost Dr. Oetker?
zvolili správnou odpověď
1891
uživatelé
1. místo - SIDLO
2. místo - Vikous
3. místo -


Diskuze: příspěvků