Vyzkoušejte upéci netradiční španělský mandlový dort.
Doba přípravy: asi 20 min.
Na těsto:
• 1balení Polevy tmavé Dr.Oetker
• 6 žloutků
• 80 g moučkového cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 2 PL mandlového likéru (např. Amaretto)
• 6 bílků
• 80 g cukru
• 200 g strouhaných mandlí
Na náplň:
• 500 ml smetany ke šlehání
• 100 g oříškovo-nugátového krému (např. Nutella)
• 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
Na ozdobení:
• 2 vrchovaté PL hotové náplně
• 130 g nadrobno nakrájené mléčné čokolády
• 2 PL opražených plátků mandlí
Příprava:
1. Na těsto rozpustíme polevu podle návodu na obale a necháme vychladnout. Žloutky, moučkový cukr, vanilínový cukr a likér vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny a vmícháme zchladlou polevu. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny a zlehka ručně vmícháme mandle, přidáme do vaječné směsi a ručně vymícháme hladkou hmotu. Vylijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy(Ø 26 cm) a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 30 minut
Vychladlý korpus podélně rozřízneme.
2. Na náplň smícháme smetanu s oříškovo-nugátovým krémem, smeta-fixem a vyšleháme ručním elektrickým šlehačem do hladkého krému. Odložíme 2 PL na přípravu polevy. 2/3 zbylé náplně namažeme na spodní polovinu korpusu. Přiložíme horní polovinu korpusu a zbylým krémem potřeme povrch a okraj dortu.
3. Na polevu rozpustíme za stálého míchání v kastrůlku zbylý krém a čokoládu. Necháme zchladnout. Polevu nalijeme na povrch dortu a rozetřeme. Povrch a okraje dortu posypeme plátky mandlí. Před podáváním uložíme dort na 1 hodinu do ledničky.
Foto: Dr. Oetker
1. 4. 2011