V chladném počasí se hodí teplá polévka. Připravte si špenátový krém s vajíčkem.
Ingredience:
- 500 g čerstvého špenátu
- 2 litry čistého zeleninového vývaru
- 1 menší cibulka
- 1 lžíce řepkového oleje
- sůl
- 1 vajíčko na ozdobu
- 1 lžíce zakysané smetany
Postup:
V hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejeme lžičku oleje a orestujeme na ní dorůžova na kostičky nakrájenou cibulku. Přidáme čerstvý špenát a necháme prohřát a zavadnout. Mícháme, dokud to jde a špenát se nepřipaluje. Poté zalijeme vývarem a necháme vařit asi 15–20 minut a také dokud se tekutina nesrazí na polovinu. Poté špenát rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem dohladka a dochutíme. Pokud by byl vývar příliš silný, můžeme lehce naředit polotučným mlékem.
Další recepty Petra Havlíčka a Petra Lamschové najdete v knize Jídlo jako životní styl II.
Foto: Mladá Fronta
7. 11. 2014