Gastro

Sýrové kapsy se špenátem a smetanou

Sbírání kytiček

Sýrové kapsy se špenátem a smetanou jsou výborné teplé, ale můžete si je vzít i na oběd či svačinu do práce a nemusíte je ani ohřívat.

Podle webu webmd.com špenát pomáhá snižovat chuť k jídlu. Tylakoidní látky snižují produkci hormonu hladu. Špenát obsahuje vápník, mangan a vitamin K, které prospívají kostem. Špenát pomáhá předcházet anémii, je dobrým zdrojem železa, zejména pro vegetariány. Ve špenátu je také vysoký obsah folátu, který je důležitá zejména v těhotenství. Důležitý je také obsah luteinu a zeaxhantinu, který prospívá očím. Je plný antioxidantů, které bojují proti volným radikálům.

Recept obsahuje také vajíčka sýr, které dodají bílkoviny. „Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a současně je také velmi dobře stravitelné (u žloutku jde až o 100 procent). Základními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky),“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová.

Můžete si je předem připravit i pro návštěvu jako netradiční formu jednohubek. Do hodiny jsou nachystané a potřebovat na ně budete:

  • 500 g listového těsta
  • 1 balení Špenátu ochuceného
  • 80 g sýra parmazán
  • 80 ml 10% smetany na vaření
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky másla
  • vejce
  • cibuli
  • sůl
  • pepř

Postup

Začněte přípravou náplně. Na másle si orestujete nadrobno nakrájenou cibulku, přidáte nastrouhaný česnek a špenát, který jste si připravili podle návodu na obalu. Směs smícháme s nastrouhaným sýrem a smetanou, dochutíte solí a pepřem. Potom si rozválíte listové těsto. Vrchní polovinu kapes můžete ozdobit mřížkováním těsta, spodní část nechte plnou. Následně na plné části kapes nanášejte vychlazenou špenátovo-sýrovou náplň. Pro dokonalé spojení potřete okraj těsta rozšlehaným vejcem.

Mřížkovanou část těsta položíte na těsto s náplní tak, aby se obě poloviny kryly. Nakonec všechno potřete vajíčkem a dáte zapéct do trouby při 200° C asi na čtvrt hodiny. Sýr můžete vybrat podle toho, který máte rádi. Kapsám bude slušet eidam, uzený sýr, mozzarella, niva i syrečky. Hrát si můžete i s dochucením a vyzkoušet třeba chilli, kmín nebo muškátový oříšek.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-spinach, www.akademiekvality.cz, výživová poradkyně Ivana Bednářová
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL