Zdraví

Jak nám prospěje červená řepa

Věděli jste, že červená řepa patří mezi nejsladší druhy zeleniny? Obsahuje totiž až 8 % přírodního cukru, a ačkoliv se může zdát, že právě proto by měla být oblíbená, ne vždy tomu tak bylo.

Z kuchyní byla dlouhou dobu vytlačovaná, ale dnes už se ví, že její konzumace má vliv na odolnější organismus, pomáhá trávení, působí jako prevence před různými nemocemi a je také silným antioxidantem.

Jak nám prospívá

Pokud bychom každý den vypili sklenici řepné šťávy, odrazilo by se to na celém našem organismu. Konzumace červené řepy má blahodárné účinky na pročištění těla, speciálně střev. Pomáhá také v případě zácpy. Řepa má rovněž močopudné účinky, čímž podporuje vylučování vody a nežádoucích kyselin z těla. Pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev, posiluje krevní oběh a aktivuje tvorbu červených krvinek. Obsahuje vitamín B, C a A, bílkoviny, vlákninu, antioxidant betanin a spoustu minerálů. Z řepy se navíc dá, kromě slupky, upotřebit vše – její mladé listy jsou skvělé například do salátů.

Vínová barva proti zánětům

Červená řepa obsahuje pigmenty betalainy. Ty mají protizánětlivé vlastnosti a také výrazně snižují počet aktivních volných radikálů. Ty pro lidský organismus představují hrozbu, protože jsou spojovány se vznikem mnoha nemocí, včetně rakoviny, aterosklerózy a mnohých dalších. Proti volným radikálům v těle bojují antioxidanty a rostlinné pigmenty, které najdeme právě i v řepě a které mají povzbuzující účinek na odolnost celého organismu.

Zařaďte řepu do vašeho každodenního jídelníčku a přesvědčte se o jejích funkcích. Začněte řepovým smoothie k snídani, k obědu ji přidejte do vašeho oblíbeného salátu. Správná hospodyňka také ví, že řepa barví. Tak pozor na to.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot, www.webmd.com/diet/health-benefits-beetroot
Zdroj fotografií: Pexels

Diskuze: příspěvků