Bydlení

Užijte si netradiční stolování: Posnídejte v posteli, oběd si dejte na terase a večeři v kuchyni.

Jak si zpříjemnit všední dny, když se v této době sobě podobají jako vejce vejci? Užijte si netradiční stolování! Posnídejte v posteli, oběd si dejte na terase a večeři v kuchyni.

Jíst musíme všichni, ať je doba, jaká je. Nečekejte, až to za vás udělá někdo jiný, a zkuste podávat třeba i obyčejný pokrm trochu jinak. 

Snídaně do postele 

Znáte lepší start do nového dne než dlouhou romantickou snídani? Můžete si připravit toasty nebo vytáhnout včera upečené muffiny, uvařit kávu, vymačkat citrusy a znovu se vrátit do postele. Hladký průběh zajistí tác s nožkami, samozřejmě pro každého jeden. 

Lepší náladu navodí nádobí v eklektickém stylu, který lze volně přeložit jako „co dům dá“. Klidně využijte zdánlivě nesourodé hrnky, talíře a misky a pokud je nemáte, osvěžte stolování aspoň papírovými ubrousky s barevnými potisky. Nebojte se přidat čerstvě natrhaná jarní kvítka, teď je sedmikrásek, bledulí nebo modřenců všude plno. Nebo si připravte mísu, do které květy naaranžujete a doprostřed postavíte průhlednou sklenici se svíčkou. 

Hezký pocit navodí třeba i podnos s uchy pro snazší přenášení, může být také drátěný, s láskou vyrobený, ostatně rukodělné práce jsou opět v kurzu. Každá maličkost, která dokáže všední den proměnit ve svátek, se počítá. 

Snídaně do postele Foto: Pentik

Oběd venku

Co zaručeně navodí slavnostnější atmosféru? Spolehněte se na ubrus. Doba už dávno odzvonila plastovým, snadno stíratelným „potahům“ stolu, také na balkoně nebo na zahradě můžete mít bavlněný nebo lněný ubrus přesahující hrany stolu asi o 25 centimetrů. Rovněž se prodávají ubrusy s chytrou úpravou, která má schopnost odpuzovat tekutiny, když něco vylijete. Jen to setřete a můžete pokračovat v hodování. 

Využijte sílu kontrastů. Máte-li čistě bílé nádobí, nechte ho vyniknout na ubruse v pastelové barvě, a naopak. Ovšem kdo miluje barvy a vzory, klidně je může spojit, proužkovaný dekor si dobře rozumí s decentními květinovými motivy. Ovšem perfektního kontrastu dosáhnete také střídáním nádobí, zejména když spojíte například bílý klubový (podkladový) talíř s barevným mělkým nebo i hlubokým. Na čerstvém vzduchu bude chutnat ještě více, když přidáte symbol evokující venkov. 

Zkuste čtvercové nebo kruhové prostírání například z bambusu nebo vodního hyacintu, ale můžou být i z papíru, a přitom evokovat dojem spletených proutků. Aktuálně ještě frčí smaltované nádobí, pořiďte si alespoň plecháček a bandasku. Smalt je však natolik populární, že mu podlehli i výrobci keramiky, který ho věrně napodobují. A místo vázy klidně zvolte džbánek, kdežto svícen nahradí zavařovací sklenice. 

Oběd venku Foto: Bonami

Večeře v kuchyni 

Dubnové počasí je nevyzpytatelné, proto se na večeři opět přestěhujte domů. Máte v kuchyni či jídelně krásný stůl? Nechte ho vyniknout, nebo na něj přidejte jen menší ubrus, tomu čtvercovému se říká napron, kdežto podlouhlému (vypadá jako dlouhá šála) zase běhoun. Kdežto když váš stůl něco pamatuje, celý ho překryjte ubrusem. Chcete-li zdůraznit ráz stolování, můžete využít stejnou tkaninu i jinde, třeba jí obalit vázu, pořídit z ní nové stínění lampám nebo ušít látkové ubrousky pro každého hodovníka. 

Na internetu najdete mnoho návodů, jak ubrousek hezky poskládat, nebo to zkuste s vtipem – uprostřed udělejte velký uzel a takto ho položte na zatím prázdný talíř. Počítáte také s vínem? V tom případě před každého postavte tři sklenky, jednu na vodu nebo jiný nealkoholický nápoj, druhou na bílé a třetí na červené víno. 

Stolování večeře Foto: Apropos shop

A malý tip na závěr: pokud jste oběd končili domácí bábovkou, koláčem nebo jinou sladkou tečkou, po večeři už jen uzobávejte trochu ovoce a sýru. Oboje se k vínu skvěle hodí. Tak na zdraví! 

Připravila: Věra Škardová
Zdroj: Pentik.cz, Bonami.cz, Apropos-shop.cz

Foto: Pentik.cz, Bonami.cz, Apropos-shop.cz


Diskuze: příspěvků