Popovické košíčky
Ingredience:
125 ml černého Velkopopovického Kozla
350 g hladké mouky
100 ml slunečnicového oleje
125 g moučkového cukru
1/2 balíčku vanilínového cukru
1/2 balíčku pečícího prášku
špetka soli
želé
150 ml tmavého kozla
70 g želírovacího cukru
80 g sušených švestek
100 g hořké čokolády
Krém:
200 g bílé čokolády
70 ml smetany 30%
Postup:
- V míse smícháme pivo, cukr, olej, vanilkový cukr, sůl, a když se vše promíchá, přisypeme mouku a mícháme, dokud nedostaneme tuhé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme přes noc zabalené odležet.
- Další den těsto plníme do připravených formiček a narovnáme na plech. Troubu nahřejeme na 170°C a košíčky v ní pečeme cca 10 – 13 minut.
- Upečené vyklopíme a necháme vychladnout.Pivo svaříme s pokrájenými švestkami zvolna na ¾. Přidáme cukr a svaříme. Odstavíme a necháme zchladnout.Košíčky vytřeme tmavou čokoládou a necháme ztuhnout. Potom vlijeme lžičku želé se švstkami a necháme ztuhnout.
- Do kovové mísy nalámeme čokoládu. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a přelijeme přes čokoládu. Směs mícháme dokud se nerozpustí. Promícháme a necháme ztuhnout tak, aby krém šel stříkat pomocí sáčku. Krém naplníme do sáčku s řezenou trubičkou a nastříkáme na želé. Společně vychladíme.
Pivní perníčky
Ingredience:
80 ml černého Velkopovického Kozla
3 šálky hladké mouky
špetka mletého hřebíčku
½ lžičky mleté skořice
½ prášku do perníku
1/4 lžičky soli
150 g másla
1,25 šálku moučkového cukru
1 vejce
1 vrchovatá lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru (15 mL)
1 lžíce kakaa
lžička citrónové kůry
Poleva:
125 ml černého Velkopopovického Kozla
1 šálek jemného moučkového cukru
1 lžička medu
1 lžička mleté skořice
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku se skořicí, práškem do perníku, solí a kakaem. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Prošleháme vejce, pivo, zázvor, kůru a nakonec vmícháme sypkou směs.
- Vše zpracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Potom těsto rozválíme na pomoučněné desce nebo přes fólii na plát silný 1 cm. Vykrajujeme z něj různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Troubu nahřejeme na 180°C. Plech s cukrovím vložíme do trouby a pečeme asi 17 minut.
- Pivo svaříme na čtvrtinu. V misce ho potom utřeme s medem a skořicí do hladka. Po vychladnutí perníčků je potřeme polevou a necháme ztuhnout.
Kozlí kopýtka
Ingredience:
250 ml černého Velkopopovického Kozla
120 g hořké čokolády
150 g másla
šálek hnědého cukru
120 g hladké mouky
70 g kakaa
2 vejce
Postup:
- Pivo nalijeme do šálku a necháme klesnout pěnu. Do kovové misky rozlámeme čokoládu, přidáme změklé máslo a ve vodní lázni mícháme, dokud se směs nespojí v hladkou hmotu.
- Směs odstavíme, přelijeme do větší mísy a pomocí šlehače do ní zašleháme cukr. Když má směs vlažnou teplotu, zašleháme do ní po jednom vejci. Když se směs spojí, přimícháme pivo.
- Nakonec do mísy prosejeme mouku s kakaem. Šlehačem nebo metlou rozšleháme dohladka, ale ne déle, než se rozmíchají případné hrudky.
- Vezmeme menší pekáček, vyložíme pečícím papírem a vlijeme do něj těsto.Troubu nahřejeme na 165°C a dáme do ní pekáček s těstem. Pečeme 20 – 22 minut.
- Po upečení necháme zchladnout, přendáme i s papírem na prkénko a nakrájíme na malé kostičky 2,5 x 2,5 cm. Při podávání je můžete doplnit ušlehanou nebo zakysanou smetanou.
Brusinkové pracny s pivem
Ingredience:
150 ml černého Velkopopovického Kozla
125 g sušených nahrubo pokrájených brusinek
250 g polohrubé mouky
balíček vanilkového cukru
50 g hnědého cukru
2 žloutky
65 g másla
1/3 lžičky kypřícího prášku
100 g mletých ořechů
špetka soli
špetka citrónové kůry
1/3 lžičky hřebíčku
½ lžičky skořice
špetka mletého badyánu
1/3 lžičky mletého zázvoru
moučkový cukr na obalení
Postup:
- Do rendlíku nalijeme pivo, přidáme hnědý cukr, brusinky a vaříme asi 10 minut. Odstavíme a necháme zchladnout.
- Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, přidáme ořechy, žloutky, změklé máslo, koření, citrónovou kůru. Nakonec přidáme brusinky a zbylé pivo přidáme postupně, aby těsto nebylo příliš řídké.
- Směs zpracujeme na vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout. Potom těsto postupně vtlačujeme do formiček.
- Troubu nahřejeme na 170°C. Naplněné formičky narovnáme na plech a pečeme asi 8 minut.Po upečení je ihned vyklopíme. Před podáváním pocukrujeme.
Připravila: Katka
Foto:
16. 12. 2011