Gastro

Vepřová krkovička na karamelu a černém pivu

Hledáte nějaký zajímavý recept? Vyzkoušejte vepřovou krkovičku na karamelu a černém pivu.

Ingredience na 4 porce:

600 g vepřové krkovice
5 plátků toustového chleba
2 žloutky
trochu piva Kozel Černý na zvlhčení toustů
sůl, pepř
zelená petrželka, špetku muškátového oříšku
5 dl piva Kozel Černý
trochu vody
2 mrkve
¼ celeru
1 petržel
3 bobkové listy
2 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
1 cm celé skořice
plátek másla
1 lžíce octa na dochucení
4 lžíce cukru krystal na karamel

Postup:
Toustový chléb nakrájíme na kostičky. Přidáme žloutky, pivo, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek, nasekanou petrželku, trochu piva a promícháme. Do masa pod vrchní částí tenkým nožem vyřízneme kapsu. Naplníme připravenou směsí a otvor upevníme špejlí nebo špízem.

Maso dáme do pekáče, obložíme očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninou, přidáme divoké koření, skořici, máslo, podlijeme černým pivem a vodou, osolíme a pečeme při teplotě 170°C až je maso měkké, asi 90 minut.

Na pánvi za stálého míchání rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou a svaříme na hustý sirup. Povrch masa potřeme nebo polijeme karamelem a dopečeme do krásné zlaté lesklé barvy.

Měkké maso nakrájíme na plátky. Šťávu, zeleninu a koření kromě skořice dáme do mixéru. Mixujeme do hladké omáčky, podle potřeby zředíme horkou vodou, dochutíme solí, pepřem a trochou octa. Podáváme s vařeným bramborem, nebo bramborovým knedlíkem.

Foto: Velkopopovický kozel
3. 6. 2011


Diskuze: příspěvků