Zdraví

Netradiční oleje na vaření: na co se hodí

Alternativní varianty olejů jsou pro mnohé z nás stále velký otazníkem, protože si s nimi ve většině případů nevíme rady.

Panenské rostlinné oleje obsahují množství bioaktivních látek, vitamínů a minerálů v přirozené podobě, které pak předávají našemu tělu. A proto bychom se při jejich výběru měli zaměřit zejména na jejich kvalitu.

K vaření nebo do salátu?

Panenské oleje se v hojném množství používají zejména ve studené kuchyni, ale mohou dobře posloužit i k tepelné úpravě. V tomto případě je však nutné sledovat tzv. bod zakouření, což je teplota, kdy olej začíná kouřit a znehodnocuje se. Podle bodu zakouření jednoduše poznáte, zda je tuk vhodný ke smažení nebo spíše do zálivky.

Mezi oleje s vysokým stupněm bodu zakouření řadíme například řepkový, kokosový i sezamový. Tyto tuky přesahují rozmezí 177-190°C. Naopak lněný, dýňový nebo ořechový olej používáme za studena.

Výrazná chuť i ve studené kuchyni

Rádi byste vašemu salátu dodali ten správný šmrnc? Sáhněte po dýňovém oleji. Jeho intenzivní chuť zastoupí koření a hodí se i k dochucení luštěnin. Mezi gurmánskou specialitu s výraznou příchutí pak řadíme ořechový olej, který se používá především k okořenění chuti salátů nebo těstovin.

Milovníci například indonéské nebo malajsijské kuchyně pak jistě ocení sezamový olej, který dodává zvláště pokrmům z jihovýchodní Asie nezaměnitelnou chuť. Jeho aroma vytvoří z tradiční zálivky kulinářský zázrak. Díky vysokému bodu zakouření je vhodný také k tepelnému zpracování.

Jemnější chuť pak nabízí avokádový olej, který se doporučuje pouze do studené kuchyně. Obsahuje velké množství vitamínů a tělu prospěšných látek, o které bychom ve vysokých teplotách při vaření nebo smažení přišli. 

Rýžový olej – ideální pomocník při smažení

Oblíbený tuk na Asijském kontinentu i v Severní Americe. Tento chuťově jemný olej můžeme díky vysokému bodu zakouření, který dosahuje až 232 °C, směle používat při smažení. Díky svému bohatému obsahu antioxidantů působí příznivě na pokožku. 

Makový olej – nevšední sladká chuť

Výrazná a neobvyklá příchuť dělá z makového oleje ideálního pomocníka ve studené kuchyni. Nejen, že skvěle dochutí například saláty a bramborovou kaši, můžete ho rovněž použít i při pečení moučníků nebo dezertů. Je lahodný a jemný zároveň, proto perfektně doplní také ranní ovesnou kaši nebo bílý jogurt. 

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/types-of-cooking-oil, www.healthline.com/nutrition/rice-bran-oil, www.botanicalformulations.com/oil-monographs/poppy-seed-oil
Zdroj fotografií: Pixabay

Diskuze: příspěvků