Zdraví

Wellness tip – jak na kyselost organismu

V návaznosti na wellness tip z minulého týdne vám dnes předkládáme tip na test kyselosti, který lze provést doma. K testu potřebujete pouze testovací indikační proužek, za jehož pomoci zjistíte, jak jste „na tom“ s kyselostí. Proužky jsou vyrobeny z indikačního papíru a zbarvují se proudem moči od lehce kyselé světle žluté až po zásaditou tmavomodrou, ideální jsou ty, které ukazují hodnoty pH v desetinách (normálně se pohybuje pH od 7,35 do 7,45). Tato hodnota během dne kolísá v závislosti na jídle, spánku, náladě, pohybu, únavě atd.

Návod k testování sebe sama:

  1. test po probuzení (6 – 8 hod) – testovací proužek by se měl zbarvit žlutě – moč je bohatá na kyseliny, protože ledviny odbourávají v noci většinu kyselin
  2. další test 2 až 3 hodiny po snídani (9 – 11 hod) – testovací proužek by měl být bledě modrý – moč obsahuje zásady
  3. třetí test krátce po obědě (12 – 14 hod) – testovací proužek může být lehce žlutý – moč je neutrální až kyselá
  4. čtvrtý test po obědě (cca 15 – 17 hod) – testovací proužek by měl být modrý – moč je zásaditá, oběd se postará o druhý příliv zásad
  5. poslední test před večeří (18 – 20 hod) – testovací proužek by měl být lehce žlutý – moč je lehce kyselá, tělo už několik hodin nedostalo žádné jídlo, je třeba se navečeřet, a tak se postarat o dodání zásad.

Rady:
Testovací proužek držte v tzv. „středním proudu moči“, tzn., že při každém testu necháte nejdřív trochu moči odtéci, teprve pak podržíte proužek v jejím proudu. Na naprosto přesných časech měření nezáleží, ten, kdo vstává později, posune dobu testu vždy o jednu nebo dvě hodiny.

Výsledky si zaznamenejte, abyste mohli v případě potřeby uvést důkazy o vašem překyselení vašemu lékaři, léčiteli či výživovému poradci. Indikační proužky dostanete v lékárně nebo si je můžete objednat tel. na 776 546 676.

Výsledek:
Nepropadejte panice, pokud váš test ukazuje překyselení. I při dlouhodobé nerovnováze v hospodaření s kyselinami a zásadami může změna životního stylu vést rychle ke zlepšení.

Příklady „kyselých“ a „zásaditých“ potravin jsme uváděli v minulém wellness tipu. Pokud vás zajímají podrobnější informace, zajděte např. na přednášku „Pryč s kyselostí“, která se koná 25. 10. 2011 v 17,30 ve Studiu Vanda. Objednat se můžete na tel. 776 546 676.

Máte-li na autorku nějaký dotaz, najdete ji v naší poradně.

Autor: Vanda Štichová
Foto: iStock
5. 10. 2011


Diskuze: příspěvků