Zdraví

Luštěniny: dodají vašemu tělu bílkoviny, vlákninu a ušetříte

Sbírání kytiček

Luštěniny tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny.

Důvodů, proč byste měli zařadit luštěniny do svého jídelníčku je celá řada.

Zasytí vás

Luštěniny obsahují velké množství bílkovin, které lidské tělo obecně nejdéle tráví. Rozhodně se vám po snězení luštěninového pokrmu nestane, že byste už po půl hodině opět kroužili okolo lednice a vyhlíželi, čím ho zajíte. Nebude vás po nich honit mlsná, nebudete mít hlad a zároveň nepřijmete zbytečné množství kalorií. A proto jsou ideální volbou v období redukce váhy.

Pomohou vám ušetřit peníze

Pytlík čočky, fazolí nebo hrachu vyjde levně a jídla z něj navaříte pro velkou rodinu. K luštěninám se tedy nemusíte uchylovat jen v době hubnutí, ale i v době, kdy chcete trochu ušetřit, a přitom stále jíst kvalitně. Luštěniny si navíc nežádají žádné speciální složité recepty, nejčastěji je jíme samotné, jen lehce upravené a doplněné o zeleninu či obilniny. Právě obilniny (rýže, kukuřice, žito, pšenice) pomáhají zvýšit využitelnou hodnotu bílkovin. Za luštěninové pokrmy tedy opravdu příliš neutratíte.

Obsahují celou řadu důležitých látek

Luštěniny jsou bohatým zdrojem nejen bílkovin, ale i řady stopových prvků. Najdete v nich minimum tuků a cukrů, naopak velký podíl antioxidantů, vápníku, hořčíku, železa, zinku či selenu. Čočka obsahuje téměř dvakrát více železa než jiné luštěniny.

Doplní váš denní příjem vlákniny

Luštěniny bývají oblíbené také pro svůj velký podíl vlákniny. Na konkrétní počet gramů vlákniny, který by měli dospělí přijímat, se názory různí, pohybovat bychom se ovšem měli minimálně mezi 20 až 30 gramy. Kdo to někdy zkoušel, ví, jak těžké je dostatek vlákniny denně přijmout. Luštěniny jsou jejím bohatým zdrojem. Zejména fazole, ve kterých najdete až 16 gramů vlákniny na 100 gramů fazolí.

Půjdete vstříc životnímu prostředí

Když se ve svém jídelníčku zaměříte více na konzumaci jednodušších pokrmů, které pocházejí z lokálních surovin, ocení to i životní prostředí. Snídat avokádový chléb je sice pro naše tělo čas od času také zdravé, ovšem avokádo muselo přeletět celou planetu, než jste si ho mohli v obchodě přihodit do košíku. Například hrách je naší oblasti mnohem blíž. Zároveň i vaše tělo jej  lépe zpracovává.

Jejich příprava vůbec nemusí trvat dlouho

O luštěninách je známo, že aby nenadýmaly, je třeba nechávat je namočené, naklíčené, vařit s bylinkami (saturejka, petrželka, fenykl, tymián, majoránka, bobkový list, anýz, máta, zázvor, řasa kombu) či dlouho vařit. Existují však výjimky. Například černou čočku belugu není třeba namáčet a postačí ji vařit dvacet minut ve vodě. Stejně tak půlený hrách, zelená čočka či červená čočka je uvařená velmi rychle a připravíte z ní pomazánky, zahustíte polévku nebo třeba omáčku na těstoviny.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/legumes-pulses/,www.healthline.com/nutrition/legumes-good-or-bad#nutrients
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků