Už dávno neplatí, že zavařují jen ti, kteří mají přebytky svých výpěstků. Nakoupit kvalitní zeleninu přece můžete třeba i na farmářském trhu, tak s chutí do toho!
Přestože obchody doslova přetékají množstvím potravin, přece jen je velký rozdíl mezi sterilovanými okurkami z velkovýroby a těmi, které si připravíte sami doma. Tak proč to letos nezkusit po svém?
Sterilujte to, co chcete
A nemusí jít jen o okurky, pochutnáte si také na paprikách (lze je plnit například zelím s mrkví), rajčatech (tip pro labužníky, kteří se ani v zimě neobejdou bez domácí rajské omáčky), velice zdravá, byť trochu podceňovaná, je červená řepa (s křenem bude obzvlášť pikantní). Anebo zkuste systém „co dům dá“ a rázem vyčarujete pestrobarevné čalamády, jen tvrdší kusy zeleniny předvařte.
Ve vodě, v páře nebo bez?
Sterilovat můžete stejně dobře v hrnci na plotně jako v troubě. Důležité? Sklenice předem takzvaně vyvařte, aby byly skutečně důkladně připravené. Nesnažte se suroviny společně s nálevem naplnit až po okraj. Teplotu volte podle doporučeného receptu, běžně se pohybuje kolem 85 až 90 °C. Sterilovat lze ve vodě nebo v páře. Až budete mít hotovo, sklenice vyjměte a postavte je dnem vzhůru na utěrku – tak si ověříte těsnost víček.
Ovšem zavařovat můžete i bez sterilování, stačí k tomu jen použít vhodné přípravky a samozřejmě předem tepelná úprava surovin.
Ostrá pochoutka z rajčat a papriky
Suroviny na 8 sklenic à 250 ml
* 500 g spařených oloupaných rajčat nakrájených na kousky
* 500 g očištěných paprik nakrájených na kostičky
* 150 g oloupané, na kolečka nakrájené cibule
* 100 ml vinného octa
* 1 vrchovatá lžička mleté papriky
* 1 zarovnaná lžička soli
* 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
* 350 g krystalového cukru
* mletý pepř
* 8 hřebíčků
Jak na to:
Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Papriky omyjte, zbavte středů a rovněž pokrájejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Připravenou zeleninu vložte do hrnce, přidejte ocet, mletou papriku a sůl. Za občasného míchání asi 10 minut povařte. Gelfix Super rozmíchejte asi s 2 lžícemi cukru a přidejte do směsi. Pak doplňte ostatním cukrem a opět přiveďte k varu. Po 5 minutách vypněte a hned plňte do sklenic, do kterých jste předem dali 1 hřebíček, zavíčkujte.
Nakládané okurky
Suroviny na cca 4 sklenice po 250 ml
* 1000 g malých okurek
* 2 lžíce soli na prosypání
* trochu čerstvého kopru
* trochu estragonu a hořčičného semínka
* několik bobkových listů a kuliček černého pepře
* 1/2 cibule nakrájené najemno
* Pomůcka ke konzervování Dr.Oetker
* 750 ml vody
* 380 ml osmiprocentního octa
* 2 lžíce cukru
* 2 lžíce soli na nálev
Jak na to:
Okurky omyjte, nechte okapat a pak promíchejte se solí, odložte na noc k odpočinku. Druhý den je rozdělte společně s bylinkami, kořením a cibulí do zavařovacích sklenic. Do každé ještě přidejte na špičku nože pomůcky ke konzervování. Svařte vodu s octem, cukrem a solí a vařící nálev hned nalijte na okurky. Sklenice uzavřete, trochu s nimi zatřeste, postavte je na pečící plech naplněný do výšky 2 cm horkou vodou a vložte do spodní poloviny předehřáté trouby. Zavařujte v elektrické troubě při 100 °C, v plynové troubě na stupeň 1.
Připravila: Marcela
Foto: archiv Dr.Oetker
31. 7. 2013