Recepty

Zdravý tvarohový koláč bez výčitek

Sbírání kytiček

Hledáte zdravý ale zároveň chutný koláč, kterým potěšíte chuťové buňky všech strávníků a zároveň budete moc všichni mlsat bez výčitek. Máme pro vás recept, jenž všechna tato kritéria splňuje. Tímto zdravým tvarohovým koláčem potěšíte všechny členy rodiny bez rozdílu věku, ale skvěle ozdobí i stůl pro nedělní návštěvu.

Ingredience na těsto:

  • 150 g celozrnné špaldové mouky (pro bezlepkovou variantu nahraďte špaldovou mouku například mandlovou nebo pohankovou)
  • 50 g mletých ořechů (například vlašských nebo mandlí)
  • 50 g studeného kokosového oleje nebo másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • Špetka soli

Náplň:

  • 500 g tvarohu (ideálně polotučného nebo nízkotučné)
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu nebo jiného přírodního sladidla
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • Kůra z jednoho citronu (množství dle vlastních preferencí)
  •   Špetka skořice (dle preferované chuti)

Zdobení:

  • Čerstvé ovoce (například borůvky, maliny, jahody nebo meruňky)
  • Mandlové máslo (nebo jiné ořechové, ideálně v tekuté formě) na polití
  • Pro gastronomické fajnšmekry lístečky máty na dozdobení

Postup:

1.   Začínáme těstem:

Smícháme mouku, mleté ořechy a sůl v míse. Přidáme studený kokosový olej nebo máslo (dle vaší preference) a prohněteme směs do podoby drobenky. Přidáme vejce a med (nebo javorový sirup) a rychle vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme odpočinout do lednice zhruba na 30 minut.

2.   Připravíme formu:

Dno koláčové formy vyložíme pečicím papírem a boky formy vymažeme trochou oleje nebo másla. Forma pak bude od koláče lépe oddělitelná. Připravené těsto vyválíme na placku a vyložíme jím formu. Propícháme vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

3.   Ochucená náplň je klíč k úspěchu:

V míse smícháme tvaroh, vejce, med, vanilkový extrakt a citronovou kůru (pokud používáte). Podle chuti můžeme přidat i špetku skořice. Výslednou směs nalijeme na předpečené těsto a rovnoměrně rozetřeme.

4.   Před finále dopečeme:

Již skoro hotový koláč vrátíme do trouby a pečeme při 170 °C asi 30–35 minut, dokud náplň neztuhne a nezačne zlatavě hnědnout. Je potřeba koláč průběžně kontrolovat, každá trouba peče trochu jinak a byla by škoda zkazit výslednou chuť takto před finále.

5.   V dozdobení se kreativitě meze nekladou:

Po vychladnutí koláč ozdobíme čerstvým ovocem a polejeme ořechovým máslem. Můžeme ho nalít přímo na koláče anebo vedle na talířek, aby si každý mohl koláč v másle máčet dle libosti. Před podáváním můžeme přidat lístek máty pro osvěžení.

Hotový koláč můžeme skladovat v lednici zhruba 3 dny, poté by mohl začít strádat jak na čerstvosti, tak chuti.

Komerční prezentace

Zdroj informací: Futurino
Zdroj fotografií: Ryzhkov / stock.adobe.com
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL