Hledáte zdravý ale zároveň chutný koláč, kterým potěšíte chuťové buňky všech strávníků a zároveň budete moc všichni mlsat bez výčitek. Máme pro vás recept, jenž všechna tato kritéria splňuje. Tímto zdravým tvarohovým koláčem potěšíte všechny členy rodiny bez rozdílu věku, ale skvěle ozdobí i stůl pro nedělní návštěvu.
Ingredience na těsto:
- 150 g celozrnné špaldové mouky (pro bezlepkovou variantu nahraďte špaldovou mouku například mandlovou nebo pohankovou)
- 50 g mletých ořechů (například vlašských nebo mandlí)
- 50 g studeného kokosového oleje nebo másla
- 1 vejce
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- Špetka soli
Náplň:
- 500 g tvarohu (ideálně polotučného nebo nízkotučné)
- 2 vejce
- 3 lžíce medu nebo jiného přírodního sladidla
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- Kůra z jednoho citronu (množství dle vlastních preferencí)
- Špetka skořice (dle preferované chuti)
Zdobení:
- Čerstvé ovoce (například borůvky, maliny, jahody nebo meruňky)
- Mandlové máslo (nebo jiné ořechové, ideálně v tekuté formě) na polití
- Pro gastronomické fajnšmekry lístečky máty na dozdobení
Postup:
1. Začínáme těstem:
Smícháme mouku, mleté ořechy a sůl v míse. Přidáme studený kokosový olej nebo máslo (dle vaší preference) a prohněteme směs do podoby drobenky. Přidáme vejce a med (nebo javorový sirup) a rychle vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme odpočinout do lednice zhruba na 30 minut.
2. Připravíme formu:
Dno koláčové formy vyložíme pečicím papírem a boky formy vymažeme trochou oleje nebo másla. Forma pak bude od koláče lépe oddělitelná. Připravené těsto vyválíme na placku a vyložíme jím formu. Propícháme vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
3. Ochucená náplň je klíč k úspěchu:
V míse smícháme tvaroh, vejce, med, vanilkový extrakt a citronovou kůru (pokud používáte). Podle chuti můžeme přidat i špetku skořice. Výslednou směs nalijeme na předpečené těsto a rovnoměrně rozetřeme.
4. Před finále dopečeme:
Již skoro hotový koláč vrátíme do trouby a pečeme při 170 °C asi 30–35 minut, dokud náplň neztuhne a nezačne zlatavě hnědnout. Je potřeba koláč průběžně kontrolovat, každá trouba peče trochu jinak a byla by škoda zkazit výslednou chuť takto před finále.
5. V dozdobení se kreativitě meze nekladou:
Po vychladnutí koláč ozdobíme čerstvým ovocem a polejeme ořechovým máslem. Můžeme ho nalít přímo na koláče anebo vedle na talířek, aby si každý mohl koláč v másle máčet dle libosti. Před podáváním můžeme přidat lístek máty pro osvěžení.
Hotový koláč můžeme skladovat v lednici zhruba 3 dny, poté by mohl začít strádat jak na čerstvosti, tak chuti.
Komerční prezentace