Kdo by neměl rád typicky letní pochoutku, která tolik chutná malým i velkým. Ale ať už jde o zmrzlinu nebo nanuk, přece jen – je to sladkost. Můžeme si ji dovolit, i když si třeba hlídáme váhu?
Můžete – samozřejmě když si zmiňované pochoutky budete dopřávat jen občas a současně si vyberete kvalitní produkty.
Jednu točenou
Nebo snad kopečkovou? To je v zásadě jedno, pokud víte, z čeho je vyrobená. Což upřímně – valnou většinou nevíte. Mnohé zmrzlinové stánky chystají pochoutku z předpřipravených směsí, takže jen jejich prodejci (a možná ani oni ne) mají jasno v tom, co vlastně obsahuje. Obecně je známé, že taková zmrzlina se „neobejde“ bez rostlinných tuků, barviv ani umělých aromat. A mnohdy se také stává, že ledová pochoutka je nadmíru našlehaná – takže možná právě vy nepřiberete, když značná část zakoupené dobroty obsahuje našlehaný vzduch, třeba i polovinu objemu.
Na co si dát pozor
A jak si stojí obchody? RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl, nabádá, abychom pečlivě četli etikety: „ Velkým rizikem pro správnou výživu u zmrzlých pochoutek jsou palmové nebo palmojádrové oleje. Pokud toto složení najdete na etiketě vámi vybrané zmrzliny či nanuku, určitě je nekupujte. Jde o nezdravé rostlinné tuky, které se do mražených pochoutek přidávají, aby lépe držely tvar. Ale postavě a zdraví neprospívají. Snažte se vybírat takové zmražené sladkosti, jež neobsahují ztužené neboli hydrogenované rostlinné tuky. Průmyslově ztužené tuky mají prokazatelně negativní vliv na naše zdraví, zejména pak na cévy, a proto do zdravého jídelníčku nepatří,“ dodává odbornice.
Vyrobte si vlastní pochoutku
Jestliže chcete vědět, co skutečně jíte, připravte si vlastní zmrzlinu. Nabízíme vám základní recept, na kterém si pochutnají i lidé, kteří nesmějí konzumovat mléčnou bílkovinu nebo musí dodržovat bezlepkovou dietu. Banány v množství podle počtu osob nakrájejte na kolečka a dejte na noc do mrazáku. Druhý den je vyjměte a ještě zmrzlé zakápněte citronovou šťávou, následně rozmixujte. A máte připravený krémový základ pro jakoukoli zdravou zmrzlinu, do něhož přidáte třeba nadrcené oříšky, nebo vanilku z lusku, kvalitní čokoládu či další kusy čerstvého ovoce.
Připravila: Věra Hájková