Domácnost

Znáte druhy kávy? Jak si vybrat ten správný.

Z mnoha druhů káv se nejčastěji zmiňují arabica a robusta. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl, co mají naopak společného nebo jak se pěstují?

Kdo si rád vychutná jeden i více šálků kávy denně, určitě ho bude zajímat, co to vlastně pije. Ale předtím si ještě pojďme prozradit řadu zajímavostí, ostatně káva jako téma by vydala na román.

Kávové perličky

Rostlina zvaná kávovník může někomu vzhledově připomínat třešeň, přičemž v jedné pecce byste našli dvě zrnka. Ruční sklizeň není žádná legrace, plody se zkrátka musí setřást, ale na pomoc přichází i stroje. Kávu si poprvé uvařili Arabové a více méně omylem se ji lidé naučili pražit ve 14. století. V Evropě ji pijeme od 17. století. A pokud byste chtěli navštívit nejstarší dosud existující kavárnu, vydejte se do italských Benátek a tam hledejte Café Florian, které je v provozu už od roku 1720.

Kolik lidí, tolik chutí?

Tak to ne, ale pravdou zůstává, že odborníci rozlišují až tisíc kávových chutí, přičemž nejvíce mají lidé zájem o: roasted coffee (pražená káva), chocolate-like (chuť podobná čokoládě), flowery (květnatá), fruity & toasted bread (chuť ovocného a opékaného chleba).

Arabica

Přestože existuje mnoho desítek druhů, nejčastěji se zmiňují dva kávovníky, a to arabica a robusta. Arabica se pěstuje se v nadmořské výšce nad 900 metrů a dorůstá až do osmi metrů. Co je zajímavé? Má velká oválná zrna, která zrají déle, výraznější aroma a příjemnou sladkokyselou chuť. Je kvalitnější než Robusta, a tím pádem i o něco dražší. Pro úplnost dodejme, že arabica se pěstuje a prodává více, přibližně jde o 75 procent světové produkce kávy.

Robusta

Tento kávovník se pěstuje hlavně v nížinách, tudíž péče o něj není tak náročná. Dorůstá až do výšky 10 metrů a má kulatější a menší zrnka. Uvádí se, že robusta nabídne až dvakrát tolik kofeinu, ve srovnání s arabicou, a její chuť je zemitá a hořká. Kdo tedy preferuje ostřejší, ne příliš květnatou a vyváženou chuť a hodně kofeinu, jeho favoritem bude robusta.

Další možnosti

Nejen v kavárnách, i v obchodech objevíte i jiné varianty, například různé směsi kávových zrnek. Obecně však stále platí, že kvalitnější jsou ty, jež obsahují více kávovníku arabica.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Costa Coffee
Zdroj fotografií: Pexels

Diskuze: příspěvků